Évek óta tart a szerencsétlenkedés: Senki sem tudja, mi épül a Karmelita szomszédságában

Vigyázniuk kell az építészeknek, nehogy elvegyék Orbántól a kilátást.

A Budai Várban zajló állami építkezések sokáig nagyjából kiszámítható mederben haladtak. A Nemzeti Hauszmann Program (NHP) historizáló alapkoncepciója leegyszerűsítve az, hogy modern technológiával visszaépítik a háborúban elpusztult középületek túlnyomó részét.

Ennek keretében készült el 2018 végére a Karmelita felújítása, és beköltözött Orbán Viktor és legszűkebb köre. Nem sokkal később pedig kiderült, bármennyit költöttek addig rá kiállítótérként, inkább teljesen visszaépítik a Honvéd Főparancsnokság felső emeleteit és a kupoláját, és az lesz a Várnegyed látogatóközpontja. Mivel az alapok jó állapotban maradtak, elbírták, hogy az eredetivel egyező méretű, korszerű vasbetonszerkezetet húzzanak fel rá.

Régen a Honvéd Főparancsnoksággal egy tömbött alkotott a Honvédelmi Minisztérium, azt azonban nem építették újra. Miután ez eldőlt, ki kellett találni, hogy a Főparancsnokságét miként zárják le, mert a látogatóközpont nem végződhet tűzfalban a Szent György tér felé.

A Várkapitányság üzemeltetési és fejlesztési divíziójának vezérigazgató-helyettese, az építész Finta Sándor 2020 novemberében úgy nyilatkozott, hogy egy új toldalékkal fogják kiegészíteni a jelenlegi alaprajzot.

A toldalék egy trapéz alakú új épületrészt jelentett, ami modern homlokzatával merőben elütött az NHP addig ismert, múltba forduló, konzervatív koncepciójától. A látványtervek megjelenését hosszú csend követte, és bár a ráépítést megkezdte a Mészáros csoporthoz tartozó Fejér B.Á.L. Zrt., a trapéz alakú toldalék előkészületeinek, alapozásának híre-hamva sem volt. El is indult a szóbeszéd, hogy a Karmelitában valakinek nem tetszik a modern megoldás.

Novemberben viszont a Honvéd Főparancsokság új vasbeton szerkezetére felkerült a kupola, az épület elérte a teljes magasságát, megtartották a bokrétaünnepséget. Hátul ugyanakkor nem épült meg a korábbi látványterveken szereplő toldalék.

A most véglegesnek tűnő látványtervet december 23-án hozták nyilvánosságra: az eredeti vázlatot egy sokkal harmonikusabb valódi tervre cserélték, és az új homlokzat a rizalittal tényleg sokkal jobban hasonlít az eredetire. Kis különbség ahhoz képest, hogy kétoldalt szintenként nem három, hanem négy-négy ablak lesz.

Ezt a homlokzatot azonban nem lehet ráhúzni a Főparancsnokság épületére,mert annak hátsó falán nincsenek ablaknyílások, és ahogy fent írtuk, a helyiségek kiosztása sem ilyen. Hogy áthidalják a problémát, a Főparancsnokságot megtoldják egy néhány méter hosszú, ötszintes épületrésszel.

A gond most az oldalnézeti arányokkal van: a trapéz helyett immár hasáb alakú épületrész akkor nem bántaná a szemet, ha legalább háromszor ekkora lenne. Csakhogy akkor megint több erre néző Karmelita-ablak kilátását vágná haza. És hiába szerkezetkész a Honvéd Főparancsnokság „régi” épülete, az átadásra legalább másfél évet kell még várni, hiszen a most megmutatott épületrésznek még csak most kezdik kiásni az alapjait.

(via 444.hu)

Valódi Hírek