Megszegte ígéretét a kormány: Rétvári Bence pofátlan választ adott, miért fújtak le egy ingyenes programot

Elmagyarázta, ki tehet róla.

Még 2019-ben hirdették meg a külföldi nyelvtanulási programot a diákok számára, azonban kiderült, hogy jövőre sem indul el. Mindezt pedig Mellár Tamás párbeszédes képviselő kérdésére közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára.

Rétvári Bence válaszából világossá vált: mindent előkészítettek, teszteltek, levezényeltek, az együttműködési megállapodásokat is aláírták, ám a kéthetes, diákok számára külföldi nyelvtanulást biztosító program, már a negyedik éve

mégsem indul el.

Az arcátlan hivatalos indoklás szerint „a szomszédban dúló háború” és az „elhibázott brüsszeli szankciók” miatt nem valósulhat meg 2023-ban sem a program.

„Szomorúan tapasztaljuk, hogy a hazai baloldal a gyermekek nyelvtanulását elősegítő programokkal szemben is még mindig a brüsszeli szankciókat támogatja”

— jegyezte meg Rétvári Bence.

A programra egyébként a kormányzat 2019-ben még 90 milliárd forintot különített el, ebből

csaknem 140 ezer diák utaztatását és tanulását támogatták volna.

Az angol nyelvű képzéseknél Anglia, Írország és Málta, a német nyelvűeknél pedig Ausztria és Németország szerepelt a célországok között, de Franciaországba és Kínába is utazhattak volna a diákok.

A program 2019-ben még nem indult el, valamint 2020-ban, és 2021-ben sem tudtak eljutni a diákok külföldre, és végül a 2022-ben is lefújták a programot.

A lap megjegyezte: annak ellenére, hogy a program eddig egyik évben sem tudott elindulni,

Bartos Mónika miniszteri biztos 2019 óta havi félmilliós fizetést kap a lebonyolításáért.

Bartos az idei év elején még azt nyilatkozta: jövőre már biztos nem lesz akadálya a program elindításának.

(telex.hu)

Valódi Hírek