Szijjártó Péter bejelentette: rengeteget segítettek a románok és a bolgárok Magyarországnak

Megmentettek minket.

Facebook-bejegyzésben jelentette be Szijjártó Péter, hogy új útvonalon érkezett Oroszországból Magyarországra a paksi atomerőműhöz szükséges nukleáris fűtőanyag. A külgazdasági és külügyminiszter szerint erre azért van szükség, mert ellehetlenült az ukrajnai vasúti, illetve légi közlekedés.

Szijjártó Péter posztját változtatás nélkül idézzük alább:

A jelenlegi energiaválságban megnőtt annak jelentősége, hogy melyik ország tudja előállítani a maga által felhasznált villamosenergia nagy részét. Magyarországon a paksi atomerőmű a villamosenergia-termelés felét és a fogyasztás harmadát adja.

Energiabiztonságunk szempontjából meghatározó tehát az erőmű biztonságos, kiszámítható működése. Ehhez nukleáris fűtőanyagra van szükség, amelyet

Oroszországból importálunk.

Jó hír, hogy ma megérkezett az újabb fűtőanyag-szállítmány, ezúttal egy teljesen új útvonalon. Mivel az Ukrajnán keresztüli vasúti, valamint a Közép-Európa északi felén keresztüli légi szállítás ellehetetlenült, most egy új megoldásra lett szükség.

Bolgár és román partnereink korrekt hozzáállásának köszönhetően egy vegyes kivitelezés született: a fűtőanyag hajóval érkezett Bulgáriába, ott vonatra rakodták azt, majd a szállítmány Románián keresztül vonaton érkezett Magyarországra, ma pedig már ki is rakodták azt a paksi atomerőműben. Ezzel Pakson újabb

hosszú hónapokra elegendő készlet áll rendelkezésre

a biztonságos működéshez.

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek