Sose találod ki, ki vezeti Orbán elitiskolájának brüsszeli irodáját

Összenő, ami összetartozik.

A fideszes elitképzőként elhíresült Mathias Corvinus Collegium Brüsszelben nyitott irodát novemberben, hogy „alternatívát nyújtsanak Európa polarizált kultúrájának”.

Az irodát pedig nem más vezeti, mint Frank Füredi akadémikus, aki bár bejárta a politikai paletta egészát, élete nagy részében a kommunista eszmét követte.

1978-ban Füredi alapítója volt a Forradalmi Kommunista Pártnak, ami Lenint és Trockijt tartotta példaképnek, Füredi pedig vezetőként és ideológusként is részt vett a párt életében.

Frank Richards néven több cikket, tanulmányt is publikált, hitet tett többek között a kontrollálatlan migráció, az ingyenes abortusz és a homoszexuálisok jogai mellett.

1988-ban egy havilapot is létrehoztak, ebben leplezte le Füredi a Gorbacsov-mániát, miközben Orbán Viktor ifjú politikusként „hazaküldte” a szovjet csapatokat Nagy Imre újratemetésén.

Füredi az 1990-es évek második felében szakított a kommunizmussal, egy 2007-es Magyar Narancs interjúban erről így fogalmazott:

„Rádöbbentem, hogy sokkal fontosabbak a liberális eszmék.”

Az interjúban arról is beszélt, hogyan lett kommunista: 1956-ban az ő családja is Amerikába menekült, ahol rádöbbent, hogy a kinti szocializmusnak és marxizmusnak semmi köze a magyarországihoz. A sztálinizmusnak és a keleti kommunizmusnak, az erős államnak mindig is ellene volt.

Az akkori interjúban megszólalt a magyar belpolitikai viszonyokról is:

„Az még innen, a távolból is látszik, hogy Magyarországon a Fidesz és a szocialisták között nincs nagy különbség.”

Füredi a Kenti Egyetemen tanított szociológiát, és az egyik legjelentősebb angol szociológussá nőtte ki magát, aki sokat szerepel az angol médiában, az utóbbi években pedig többször hívták Magyarországra is előadni.

Az egyetlen dolog, ami mindig is megmaradt Füredi életében az az, hogy jellemzően a fennálló társadalmi rend ellen szólalt fel: legyen az a burzsoá társadalom, a brit hegemónia, az egypólusú világrend és most az Európai Unió.

Füredi gonodlkodása mostanra teljesen összeért a Fideszével, támadja a Black Lives Matter mozgalmat, amely szerinte a fehérekre úgy tekint, mint akik mind egyformán gondolkoznak, „tehát a rasszizmusra velünk született bűnként tekintenek”. Fő problémája a fiatal generációval az, hogy szerinte nekik már nem az a fontos, milyen könyveket olvasnak, mit hoznak létre vagy mit érnek el az életükben, hanem az, hogyan érzik magukat, ami miatt passzívvá váltak, önálló gondolkozás helyett úgy érzik, terápiára van szükségük.

A 24.hu megkereste Orbán Balázst a kinevezéssel kapcsolatban, aki a következőt válaszolta:

„Megkeresését olvasva az a híres mondás jutott eszembe, hogy aki fiatal korában nem progresszív vagy szocialista, annak nincs szíve, aki idősebb korára is az, annak nincs esze. Frank Füredi professzor úr tudományos pályafutása, nemzetközi elismertsége, alkalmassága megkérdőjelezhetetlen, és ez igaz az MCC Brüsszelben dolgozó további munkatársaira is”

Valódi Hírek