Itt a kormány karácsonyi ajándéka: olcsóbb lesz a gáz és a villany januártól Szlovéniában

Bejelentették.

A szlovén kormány csütörtöki ülésén elfogadta azt a rendeletet, amely január 1-jétől korlátozza a közintézmények és az önkormányzatok számára értékesített gáz és villamos energia árát, valamint döntött a minimálbér emeléséről is — közölte a szlovén közszolgálati televízió.

Tina Sersen, az infrastrukturális minisztérium államtitkára a kormány ülését követő sajtótájékoztatón elmondta: a gázárszabályozás nem vonatkozik azokra a felhasználókra, akik már korábban hatósági áras szolgáltatásokat vettek igénybe.

A rendelet szerint a villamos energia legmagasabb nappali kiskereskedelmi ára 207 euró, az éjszakaié 148,5 euró lesz megawattóránként,

egységes tarifa esetén pedig 186 euró,

azaz 74 ezer forint körül alakul a közintézmények esetében.

A földgáz maximális kiskereskedelmi ára 95 euró megawattóránként.

A szolgáltatók nem függeszthetik fel a szolgáltatásokat, és kérésre ajánlatot kell tenniük az ügyfeleknek, ezek pedig nem tartalmazhatnak olyan feltételeket, amelyeket nem szabtak meg már 2021-ben. A kabinet arról is határozott, hogy 2023-ban legalább

nettó 100 euróval (több mint 40 ezer forinttal) növeli a minimálbért.

Luka Mesec munkaügyi miniszter elmondta: a minimálbér emelése azért fontos, „mert

az infláció egyértelműen nem mindenkit érintett egyformán„.

Az éves infláció a legfrissebb statisztikai adatok szerint elérte a 10 százalékot, de az élelmiszerek és az energiaárak 19 százalékkal drágultak — hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve, hogy a pénzromlás leginkább a szegényebb háztartásokat érintette.

Az emeléssel a minimálbér jövőre

nettó 870-900 euró, azaz 350-370 ezer forint közötti összeget tesz majd ki Szlovéniában.

A ljubljanai kormány csütörtöki ülésén 170 millió euróval feltőkésítette az állami tulajdonú villamosenergia-átviteli vállalatot (ELES) is, annak érdekében, hogy a nemzeti hálózatüzemeltető zökkenőmentesen bonyolíthassa le a 2023-ban felmerülő hálózati veszteségek fedezésére irányuló villamosenergia-vásárlásokat.

(MTI kiegészítve)

Valódi Hírek