30 milliárdot adott a kormány a kórházaknak, de a megvalósításban nincs sok köszönet

Megint nem sikerült rendesen segíteni.

30 milliárd forintot adott az állam a kórházak adósságainak törlesztésére, ám az összegből 25 kórház egyáltalán nem kapott, és azoknak sem elég az adósságok rendezésére, akik részesültek belőle

– írta a Népszava.

A 30 milliárdból elsősorban azok az intézmények kaphattak, amelyeknek az október végi lejárt tartozásuk meghaladta a havi állami finanszírozásuk egy hatodát. Emiatt 25 intézmény esett el az adósságrendezési támogatástól, köztük egyebek mellett

a Semmelweis Egyetem,

amelynek az összes tartozása is 803 millió forint.

Érdekessége a listának, hogy míg tavaly az alapítványi formában működő orvosi egyetemek nem kaphattak közpénzből adósság rendezésre forrást az alapítványi időszakra, az idei évben az állami fenntartású intézményekkel azonos elbírálás alá estek.

Olyan nagy ellátók viszont nem kaptak semmit, mint az Országos Kardiológiai Intézet, a Heves-, a Szabolcs-Szatmár Bereg-, a Békés-, a Borsod-Abaúj-Zemplén- a Somogy-, a Zala- és a Győr-Sopron megyei kórház. De erre a listára sorolódott az Országos Mentőszolgálat, az Országos Vérellátó Szolgálat, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Országos Kórházi Főigazgatóság is.

Alig valamennyit, illetve az átlagos 50 százaléknál jóval kisebb adósságrendező összeg jutott 26 intézménynek. Ezek zömében kisebb városi kórházak, amelyek szakmai integrációja a megyei intézményhez formailag vagy megtörtént, vagy éppen most zajlik.

Ezek egyben azok is, ahol időről-időre szüneteltetni kénytelenek egy-egy ellátást, mert nincs szakember a szolgáltatás fenntartására.

Az átlagos összegnél jóval több jutott mintegy 30 kórháznak. Számukra a tartozásaik több mint 60 százalékát utalta a biztosító. A legnagyobb összeg, mintegy 2,6 milliárd forint az Észak-Közép Budai Centrum Új Szent János kórháznak jutott. Még így is marad 1,2 milliárdos adóssága az intézménynek. Ezen a listán a második a Pécsi Tudomány Egyetem, amelynek október végén már 3,9 milliárd forint volt az adóssága, ebből most 2,3 milliárdot törleszthet. A Dél-Pesti Centrum Kórház (egykori Szent László-Szent István) a 2,8 milliárdos tartozására 1,7 milliárdot kapott az államtól. Dobogós helyen van még a Szegedi Tudomány Egyetem amely 2,7 milliárdos adósságából konszolidációra 1,2 milliárdot kapott. A Debreceni Egyetemnek is jutott valamivel több mint egymilliárd forint.

S ugyan nem szerepelnek az állami fenntartású intézmények között az egyházi kórházak, a négy érintettnek összességében csaknem félmilliárd forint jutott a 30 milliárdból. Közülük a Bethesda Gyermekkórház 208 millió forintot, a Betegápoló Irgalmas Rend 108 milliót, a budapesti Szent Ferenc kórház 44 milliót, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetség Szeretetkórháza 86 milliót kapott.

(via nepszava.hu)

Valódi Hírek