Mi történt? Az egyik leggazdagabb magyar váratlanul eladta sikeres cégét Tiborcz Istvánéknak

Több okból is érthetetlen üzlet.

Halmozza a rekordokat az Alteo az utóbbi időben, ezért egyelőre nincs rá magyarázat, hogy a Veres Tibor tulajdonában álló Wallis miért éppen most adja el az Alteo-beli többségi tulajdonát a Molnak, amely a Jellinek Dániel– és Tiborcz István-érdekeltségű magántőkealapokkal karöltve szeretne többségi befolyást és közös irányítást szerezni az energiaszolgáltató cégben.

A hírre mindenesetre nagyot esett az Alteo árfolyama, a felek közlése szerint ráadásul a vételár még a nyilvános ajánlati szintnél is alacsonyabb: részvényenként 2872 forint, ez több mint 7 százalékos csökkenés a pénteki árhoz képest.

Az Erste elemzői szerint az üzlet néhány részlete elég szokatlan, péládul a vételár is túl alacsony.

„Meglepetés, hogy a MOL két magántőkealappal működik együtt. Ugyanakkor a teljes ügylet nagysága 65 milliárd forint körül van, ami kicsi a MOL üzletméretéhez képest”

– írták véleményükben.

Szerintük az Alteónak jó lehetőségei vannak a megújuló szegmensben,

nyeresége pedig robbanásszerűen nőtt

idén. Mindemellett óriási készpénztermelési potenciállal rendelkezik, ha nem történik további jelentős áram- és földgáz áremelkedés. Az ajánlott felvásárlási ár bőven az Erste célára, a részvényenkénti 3790 forint alatt van. A két magántőkealap bevonása azért érthetetlen, mert az olajtársaságnak bőven van pénze, semmi szüksége társra ilyen nagyságrendű üzletben.

Az MKB novemberben értékelte a céget, és 3812 forintos célárat határozott meg, tehát harminc százalékos emelkedést várt még az Alteo-részvényben. Az árfolyam idén már hasonló mértékű, 34 százalékos emelkedést tudhat maga mögött, ezzel az egyik legjobban teljesítő részvény a Budapesti Értéktőzsdén.

Az Alteo vezetői egyelőre nem szólaltak meg az ügyben, de ifj. Chikán Attila vezérigazgató novemberi nyilatkozatában egy szót sem ejtett arról, hogy változás várható esetleg a tulajdonosi szerkezetben.

(via 444.hu)

Valódi Hírek