FRISS: Történelmi döntést hozott az Európai Unió, a magyar kormány sem tudta megakadályozni

Hiába szegült ellen az Orbán-kormány.

A tagállamok illetékes minisztereit tömörítő Európai Unió Tanácsa megszavazta az uniós gázársapka bevezetését. Minden szakminiszter igennel szavazott,

egyedül a magyar kabinetet képviselő Szijjártó Péter szavazott nemmel.

A tárcavezetők a gáz árának ideiglenes rögzítéséről határoztak. A törvény célja, hogy „korlátozza az EU-ban a túlzott gázárak olyan epizódjait, amelyek nem tükrözik a világpiaci árakat, ugyanakkor biztosítják az energiaellátás biztonságát és a pénzügyi piacok stabilitását„.

Jozef Síkela, az EU soros cseh elnöksége nevében felszólaló ipari és kereskedelmi miniszter szerint sikerült olyan megállapodásra jutni, amely

megóvja az EU polgárait az energiaárak további emelkedésétől.

Hétfőn élénk vita zajlott, és az elnökség több javaslatot is letett az asztalra. Egy ízben próbaszavazást tartottak, amelynek során kilenc ország szavazott a javaslat ellen.

Az ársapka ügyében elegendő kétharmados többséget kovácsolni, nem szükséges minden tagállamnak egyhangúlag dönteni. Ez azt jelenti, hogy legalább 15 tagállamnak kell egyetértenie a javaslattal.

Az első javaslatot még Németország sem támogatta a nagy tagállamok közül, végül az utolsó szavazáskor két tartózkodás (Ausztria és Hollandia) mellett már csak egyetlen tagállam mondott nemet: Magyarország.

Szijjártó Péter a döntést megelőzően egy videót adott ki, amelyben „károsnak” és „veszélyesnek” nevezte az EU-s ársapkát. A kisfilmben a külgazdasági és külügyminiszter előrevetítette, hogy nemmel fog szavazni.

A döntés értelmében az ársapka az alábbi esetekben aktiválódik:

  1. ha a gáz referenciaára 180 euró/megawattóra szintre emelkedik, és három napon át ezen a szinten marad, és
  2. a referenciaár 35 euróval magasabb, mint a cseppfolyósított földgáz referenciaára a globális piacokon ugyanazon három munkanapon.

Az ársapka 2023. február 15-én lép hatályba.

Az Energiaszabályozói Együttműködési Ügynökség a jövőben folyamatosan figyelemmel követi a gáz árát, és ha szükség lesz rá, „piackorrekciós” (tehát ársapka-bevezetési) értesítést fog küldeni.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek