A Fidesz jelöltje nyerte az időközi választást Pesterzsébeten

Nagy különbséggel.

A szavazatok 100%-ának feldolgozása után kijelenthető, hogy a Fidesz jelöltje, Szombathy Dénes Gyula nyerte a választást

543 szavazattal, az összes voks 51,08%-ával

Budapest XX. kerületében, a 10-es választókörzetben. A második az ellenzék közös jelöltje, a szocialista Jurák Tamás lett, aki 456 szavazatot kapott, amely 42,9%-ot jelent.

A választáson hat jelölt indult: Jurák és Szombathy mellett a Megoldás Mozgalom színeiben Bagossy Joel, továbbá három függelten jelölt, köztük Csaszny Gábor, Kartnik Krisztina, valamint Molnár Miklós. Érdemi támogatást közülük csak Csaszny kapott, ugyanis közel 4%-ot szerzett. A többiek nem szóltak bele a versenybe.

A voksolás az időközi választásokra jellemző alacsony részvétel mellett zajlott: mindössze a választásra jogosultak kevesebb mint negyede, 24,74% jelent meg — ehhez hozzájárulhatott a közelgő karácsony is. Ez mindösszesen 1068 választót jelent.

Részvételi adatok a december 18-ai pesterzsébeti időközi választásról. Forrás, ábra: Nemzeti Választási Iroda

A választási földrajz összegzése szerint egy baloldali karakterű választókörzetben zajlott a voksolás, amelynek évtizedek óta a nemrég elhunyt MSZP-s tanár, Komoróczy László volt a képviselője. Itt tehát a papírforma szerint ellenzéki győzelemnek kellett volna születnie.

Szombathy eredetileg egy Orbán-parafrázissal — miszerint a győzelme „még a Holdról is látszik” — jelentette be a győzelmét, de ezt rövid idő alatt eltávolította az oldaláról. Helyette egy békésebb hangvételű posztot hagyott fent oldalán.

A részletes eredmények >>ITT<< elérhetők.

A kampányban egyébként az ellenzéki jelölt a jövőbeli terveivel, míg a fideszes országos politikai témákkal,

ellenfele és az ellenzék mocskolásával korteskedett maga mellett.

Két példa:

Valódi Hírek