Sermer Ádám: Drámai helyzet rajzolódik ki Matolcsy őszinteségi rohamából

Vélemény.

Matolcsy – vallomás, EGYSZERŰSÍTVE

Szerintem ahhoz, hogy megértsük, miért igazán meghökkentőek és mennyire fontosak Matolcsy szavai, először tisztáznunk kell a vallomástevő személyét. Matolcsy György a 2010 óta tartó pártállami időszak talán legfontosabb gazdasági szimbóluma volt. Az első fideszes, kétharmados (teljhatalmú) kormány nemzetgazdasági minisztere volt 3 éven keresztül, 2013 óta pedig a Magyar Nemzeti Bank elnöki tisztségét töltötte be. Lényegében ő volt az, aki megszemélyesítette az úgynevezett „unortodox közgazdaságtant” – aki azt állította, hogy a hagyományos közgazdaságtanokat meghaladtuk.

EGYSZERŰSÍTVE: Matolcsy az egyik legfontosabb fideszes pártkatonaként sokáig azt hazudta, hogy gazdasági szempontból rajtuk kívül lényegében „mindenki más szembe megy az autópályán – de ők tudják a tutit.”

Egy ennyire fontos intézmény (MNB) képviselője, ha megkongatja a vészharangot állampárti beágyazottsága és múltja ellenére is, akkor nyilvánvalóan már nagyon nagy a baj. Mindenki pontosan érzi, hogy az infláció hatására napról napra egyre kevesebbet ér a pénze, az viszont váratlanul borús képet fest a közeljövőről, hogy 2023-ra az EU legmagasabb 15-18%-os inflációját fogjuk produkálni. Az MNB elnöke nagyon pontosan tisztába tette ennek a válságnak az okait is – az energiaárak-, valamint az élelmiszerárak robbanásából fakad a hazai infláció legnagyobb része. De nem álltunk meg itt, hiszen az is nagyon logikusan le lett vezetve, hogy mindkét terület mögött súlyos, történelmi kormányzati hibák rejlenek.

EGYSZERŰSÍTVE: A pénzünk továbbra is egyre kevesebbet fog érni, és nincs szó semmilyen „háborús inflációról”. A legnagyobb károkat a dilettáns kormányunk okozta.

Nem is kérdés, hogy az energiaárak robbanása nem csak hazánkra van hatással, azonban mi kiemelkedően rossz helyzetbe kerültünk. A borzalmas helyzetet az okozza, hogy Orbán Viktor kormánya még a 2010-es évek elején nem volt hajlandó megfelelő beruházásokat elindítani a megújuló energiaforrások területén. Matolcsy szerint a Fidesz hibás döntései nélkül most 2000 MW megújuló energiaforrás állhatna rendelkezésünkre, mely megfelelő védelmet biztosított volna, hogy a világpiaci árak változása ne gyűrűzhessen be hozzánk gyengítetlenül.

Ugye emlékszünk, amikor állampárti vezetők az orosz atomenergia leghangosabb lobbistáiként hangoztatták, hogy a napenergia nálunk nem működhet, mert éjjel nem süt a nap, és a szélerőművek se lennének hasznosak, mert a szél sem fúj mindig?! Talán mégsem lett volna probléma, ha például kiépítünk egy olyan rendszert, ami alkalmas lenne a napkollektorokból összegyűlt energia tárolására… mármint nekünk – magyaroknak. Azt persze értettem akkor is, hogy Putyin érdekei ebben az esetben sem voltak azonosak nemzetünk érdekeivel.

EGYSZERŰSÍTVE: A rezsiköltségek durva emelkedésének semmi köze a szankciókhoz. A legnagyobb károkat a dilettáns kormányunk okozta.

Tanulságos, hogy az élelmiszerárak robbanásának legfőbb okaként Matolcsy a hazai élelmiszeripar borzalmasan alacsony termelékenységét jelölte meg. Az EU 2. legalacsonyabb mutatója a miénk ezen a területen (csak Bulgária teljesít rosszabbul nálunk) úgy, hogy egyébként hagyományosan jó minőségű, és kiemelkedő terület-arányú termőföld-készlettel rendelkezünk. A kritikán aluli termelékenység okaként pedig az öntözés hiányát emelte ki az MNB elnöke.

A megművelt hazai földterületeknek csupán a 4%-án készültünk fel öntözésre, és ennek is csupán a felét öntözzük. Ezt a siralmas arányszámot látva eszembe jut, hogy az új, fideszes földbirtokos rendszerben a létező legrosszabb kezekbe kerültek az értékes magyar termőföldek. Fejlesztések, beruházások nélkül, pusztán az EU-támogatások lehívásának érdekében kijátszani az értékes, magyar termőföldeket néhány fideszes oligarchának – ebben a kontextusban, bennem felveti a hazaárulás gyanúját is. Az öntözés hiánya – Matolcsy szerint – az elmúlt 12 évben, évente (!) 200-400 Milliárd forintos kárt okozott Magyarországnak.

EGYSZERŰSÍTVE: Az élelmiszerárak durva emelkedésének sincs semmi köze a szankciókhoz, az leginkább a magyar mezőgazdaság borzalmas állapotából következik. A legnagyobb károkat a dilettáns kormányunk okozta.

Gazdaságtörténeti pillanatként, Matolcsy a kormány elmúlt fél éves válságkezelése kapcsán is elég egyértelműen fogalmazott: „…teljes mértékben ellentétes a gazdaság törvényeivel.” Abba most nem mennék bele, hogy – ezek szerint – talán mégsem dőlt meg a hagyományos közgazdaságtan minden tétele… Ennél fontosabb, hogy az MNB elnöke szerint is óriási károkat okoznak az ársapkák, kamatstopok és azokat kivétel nélkül, azonnal ki kell vezetni. Sokszor jeleztem (sokakkal együtt) én magam is, hogy a kommunista kormányok eszköztára biztosan nem fog megfelelő megoldásokat kínálni a 21. század gazdasági kihívásaira – most az MNB elnöke is végre beismerte ezt a triviális tényt.

Láthatjuk pontosan, az ársapkás termékek növelték minden más termék árát, viszont rövid idő alatt hiány képződött belőlük. A hagyományos közgazdaságtan távolról sem dőlt meg, csupán a pártállam csúcsán valaki nagyon nem érti annak alapvetéseit sem.

EGYSZERŰSÍTVE: Az Orbán-kormány válságkezelése egy rossz vicc. Kommunista eszközökkel – ársapkákkal csak tetézni tudták a bajt. A legnagyobb károkat a dilettáns kormányunk okozta.

Rengeteg pártállami propaganda-csatornán olvastam azt a szánalmas magyarázkodást, hogy Matolcsy csak azért mondott ilyen csúnyákat, mert élete végéig jegybankelnök szeretett volna maradni… Nyilván nem tudhatom, hogy ez a vallomás valójában minek volt köszönhető. Hogy őszinte legyek – nem is nagyon érdekel. Tőlem lehet ez egy megelőlegezett vádalku része az MNB-elnök részéről, vagy bosszú egy pozícióért folytatott belharcban, de akár a lelkiismeret-furdalás diadala is.

A lényeg, hogy a NER egyik legfontosabb pillére vallott színt. Lerántotta a leplet 12 év gátlástalan hazudozásáról. Hogy miért tette – nem számít. Az viszont számít, hogy megértsük, mekkora károkat okozott Orbán Viktor teljhatalma hazánknak. A pusztítás eredményeként ma, Magyarország – Matolcsy szerint – a világ 5. (!) legrosszabb pénzügyi stabilitásával rendelkező országa lett. Fontos kihangsúlyozni, hogy az egész világ – tehát 195 ország között lettünk az 5. legrosszabb gazdasági helyzetben. (belegondolni is ijesztő, hogy milyen országokkal versenyezhetünk a tabella alján…)

A pénzügyi mutatóink alapján jelenleg az EU első/második legrosszabbja de jövőre egészen biztosan a legrosszabb gazdasága lesz a miénk. A magyar gazdaság válság-közeli állapotban van. Azt kívülről is pontosan láttuk sokan, régóta, hogy nagy a baj, és azt a pártállam működése okozza. A NER működéséből fakadóan viszont el tudom képzelni, hogy Matolcsynál pontosabban senki sem láthatja, hogy a baj valójában mekkora.

EGYSZERŰSÍTVE: 12 év kormányzati hazudozás és Orbán-teljhatalom eredményeként sikerült az egész világ 5. legsérülékenyebb gazdaságává válnunk. A legnagyobb károkat a dilettáns kormányunk okozta.

Általam összegezve és EGYSZERŰSÍTVE: Már Matolcsy szerint is nagyon nagy a baj. A hazai inflációt leginkább nem a szomszédunkban zajló háború, és nem a háborús agresszorral szembeni szankciók okozzák, hanem Orbán Viktor kormánya. Pénzügyi szempontból Magyarország a szakadék szélén táncol, az egész világ egyik legrosszabb teljesítményét produkálja és a legnagyobb károkat a dilettáns kormányunk okozta.

Legalább az megnyugtató számomra, hogy van egy Árnyékkormányunk, mely minden hibája ellenére is készen áll, hogy bármikor átvegye az ország irányítását, és elkezdje a romok eltakarítását, majd az újjáépítést. Miután a legnagyobb károkat a dilettáns kormányunk okozta, egyetlen igazán hatékony, gazdasági stabilitási programot tudok jelenleg elképzelni: KORMÁNYVÁLTÁS!
Érted.


.

Valódi Hírek