A pénzügyi tudatosságot erősítő programot indít Dobrev Klára Árnyékkormánya

Ha Facebook-ról beszélünk, mindenkinek a közösségi média valamilyen formája jut eszébe. A mai digitalizált pénzügyi rendszerben ugyanilyen kifejezés a FinTech. Az elmúlt években sorra találkozhattunk a FinTech, Revolut, PayPal, Apple Pay, TransferWise, kriptovaluta, Bitcoin, Ethereum és stb. szófoszlányokkal a hírekben vagy akár egy baráti beszélgetés alkalmával. Hogy 100%-ban, mindenki számára érthetőek-e ezek az angol nyelvből átvett kifejezések azt joggal vonhatjuk kétségbe. Jelen cikk ezt az ambivalens érzést kívánja megszüntetni, így kérem, olvasson tovább!

A technológiai fejlődésnek és a digitalizáció elterjedésének köszönhetően egy teljesen új pénzügyi iparág, az ún. FinTech, azaz pénzügyi technológia jött létre. A FinTech elsődleges célja, hogy felhasználóközpontúbbá, egyszerűbbé, olcsóbbá és mindenkor elérhetővé tegye a pénzügyi szolgáltatásokat az állampolgárok számára. Pénzügyi szolgáltatások alatt egy széleskörű portfóliót értünk, hiszen a bankszámla nyitásától, a hitelkártya igénylésétől és a kedvező valutaváltási árfolyamoktól, a biztosításokon keresztül a befektetésekig és kereskedelemig minden elintézhető.

Képzelje el, hogy bankkártyájával online próbál vásárolni, amikor a tranzakció folyamatos elutasítását követően rájön, hogy egy hete lejárt bankkártyával próbál fizetni. A bank ugyan küldött postai úton felszólító levelet a lejárat közeledtéről, de az teljesen elkerülte a figyelmét. A legközelebbi bank jó pár villamosmegállóra van Öntől és mivel hónap eleje van, hatalmas sorok szoktak állni az ügyintézésnél. Az ilyen jellegű problémákra tud egyszerű megoldást nyújtani a FinTech.

A FinTech-nek köszönhetően egy internetre kapcsolódott okostelefon segítségével, pár perc alatt, sorban állás nélkül nagyon kedvező, szinte 0 Ft-os számlavezetési díjjal bankszámlát tud nyitni és az ahhoz tartozó bankkártyát is meg tudja igényelni. A bankkártya aktiválása okostelefonján keresztül az első bankkártyás fizetéssel történik majd. A számlamozgást a felhasználóbarát applikációban tudja nyomon követni, azonnali utalást tud indítani vagy akár rögtön blokkolni tudja elvesztett bankkártyáját. Mindent egy helyen, gyorsan, online a telefonján és papírmentesen el tud intézni.

Ha ez tényleg ilyen pofonegyszerű, akkor miért nem használja mindenki? Egyrészt, mert az ember szereti a megszokottat, amit már jól kiismert és általában véve fél az újdonságoktól. Másrészt, a magyar fizetési műveletek több, mint 75%-a még mindig készpénzes tranzakció és a magyar online bankszolgáltatást használók aránya is elmarad az uniós átlagtól, ahol az előbbi 51%, az utóbbi 58%. A FinTech alapú szolgáltatások ezzel szemben viszont a készpénzhasználat csökkentését próbálják előmozdítani, sokszor akár a virtuális pénzügyi eszközök, azaz kriptok befektetési lehetőségeinek ajánlásával.

De mik is azok a kriptovaluták és valóban kriptákba kell-e őket elzárni?

A virtuális pénzügyi eszközök, azaz kriptovaluták csereeszközként vagy fizetőeszközként is funkcionálnak. Legfőbb jellemzőjük – ami egyúttal magas kockázatukat is adja – a decentralizáció, tehát a központi bankfelügyelet hiánya. Ez azt jelenti, hogy senki nem vállal garanciát a kriptovalutákba befektetett tőkéért. Legismertebb formája a Bitcoin, ami 2009-ben jelent meg a piacon.

Többször halhattuk barátaink vagy akár hírességek szájából is, hogy miért nem hagyod ott a munkát és fektetsz be kriptoba, hogy a számítógép mellett, otthon keresd meg a fizetésed? Ez a teória most megdőlni látszik, ugyanis 2022-ben a Bitcoin és a legtöbb kriptovaluta értéke hatalmas mélyrepülést tanúsított. A helyzetet súlyosbította, hogy több kriptotőzsde is csődöt mondott. A napokban az Európai Központi Bank is kijelentette, hogy a „Bitcoin sem fizetési rendszernek, sem befektetési formának nem tűnik alkalmasnak.”

Ez az új helyzet tehát valóban a Bitcoin és a kriptopénzek végét jelenti és magas kockázatuknál fogva kriptákba kellene őket elzárni? A kriptovaluták több országban is hivatalos fizetőeszközök, így teljes eltűnésük szinte lehetetlen. A befektetési kedv visszaesése nagymértékben megfigyelhető, de a kirptába zárás, azaz teljes megszüntetés gondolatát én elvetném.

Ahogy azt fentebb olvashatták, a kriptovaluták a FinTech-nek csak egy részágát alkotják. Megfelelő pénzügyi tudatossággal ki lehet és ki is kellene aknázni a digitalizációból fakadó új, a felhasználót segítő találmányokat.

Éppen ezért a Dobrev Klára vezette Árnyékkormány a következő hónapokban a magyar állampolgárok pénzügyi tudatosságának növelésére is fókuszálni fog. Mindezt helyi szintű ingyenes állampolgári kurzusokkal vagy a fiatalokat célzó iskola utáni pénzügyi ismeretekről szóló tevékenységekkel.

Hiszen a pénzügyi kultúra növelésével nem csak a fenti példa nyomán említett egyszerűbb ügyintézést tudjuk elősegíteni, hanem a felelőtlen, sokszor negatív kimenetelű pénzügyi állampolgári döntések csökkentéséhez is hozzá tudunk járulni. Mert mi a Demokratikus Koalícióban az állampolgárok érdekeit szolgáljuk!

Zsófi Claudia

Zsófi Claudia

Valódi Hírek