Hatalmas a baj: A 2008-asnál is súlyosabb világválságot jósol a leghíresebb tőzsdeguru

Ész nélkül rohanunk a szakadékba — újra.

2009-ben ismerte meg a pénzügyi világ Michael Burry nevét, a többiek pedig 2015-ben, A nagy dobás című Oscar-díjas film sikere után. Ő volt az az orvosból lett befektetési szakértő, aki elsőként látta meg a közelgő katasztrófát az amerikai lakáshitel-piacon. Pár év múlva ebből pénzügyi válság lett, amin Burry a filmben is és a valóságban is hatalmasat kaszált.

Nagyjából 100 millió dollárt tehetett zsebre, míg az ügyfelei, akik vakon megbíztak benne, 700 millió dollárral lettek gazdagabbak.

A szektort hatalmas állami mentőcsomagok mentették meg.

Michael Burry akkor be is zárta a befektetési cégét, hogy pár évre rá újraindítsa azt, és napjainkban is aktívan tevékenykedjen. A szavaira mindenki odafigyel, most pedig azt állítja, hogy olyan összeomlás közeledik, ami durvább lehet, mint a 2008-as.

A Bloomberg cikke arról ír, hogy most a kriptovaluták sikerét látja fenyegető jelnek, az összeomlás mértéke ezermilliárd dolláros is lehet.

Burry többször tweetelt kriptopénzekről és a Gamestop meme-részvényekkel kapcsolatban. Úgy gondolja, hogy a szektor jogi szabályozást kíván, mert ami most zajlik az természetellenes, őrült és veszélyes.

„Az emberek olyasmivel spekulálnak, amit abszolút nem értenek.”

Hogy nem a levegőbe beszél, jól jelzi, hogy a tőzsdei adatszolgáltatások szerint 530 millió dollárnyi short pozíciót tart fenn Tesla-részvényekre, vagyis nagyban fogad a cég árfolyamának esésére.

(index.hu nyomán)

(kiemelt kép: amazon.com)

Valódi Hírek