Kiderült: Megszegte ígéretét a kormány — Nincs pénz a kórházaknak

Nagy bajban vannak az egészségügyi intézmények.

Működési támogatást kapnak azok az állami és egyházi kórházak, egyetemi klinikák, amelyek adóssága október végén meghaladta a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által 2022. január és november között kifizetett finanszírozás öt naptári napra jutó összegét — olvasható a kedd esti Magyar Közlönyben.

A támogatás felhasználható intézményi felújításra, beruházásra, ám fejlesztésre nem, és olyan tartozások törlesztésére sem használható fel, amelynek kiegyenlítésére az egészségügyi szolgáltató a Járvány Elleni Védekezési Alapból kapott támogatást.

A hvg.hu arról írt, hogy a rendelethez csatolt kormányhatározat „az egészségügyi ellátórendszer biztonsága, a folyamatos ellátás garantálása és a beszállítók anyagi terheinek csökkentése érdekében” 19 milliárd forinttal megemelte a költségvetésben a gyógyító-megelőző ellátásra fordítható keretet.

Megjegyezték, ennek forrását nem jelölték meg, viszont azt már meghatározták, hogy a kórházi adósságállományt a követelés lejárata szerinti sorrendben kell rendezni, úgy, hogy első körben a büntetés-végrehajtási szervezet részére fennálló lejárt szállítói tartozásokat kell kiegyenlíteni.

Ez az összeg azonban az adósságok mértékéhez viszonyítva, nem túl jelentős. Korábban a Menedzsment Fórum idézte Takács Péter, az egészségügyért felelős belügyi államtitkárnak egy tájékoztatóját, melyben elmondta, hogy októberben

a kórházi adósságok 46,7 milliárd forintra nőttek.

Az államtitkár jelezte, a kórházak idén kevesebb kompenzációra számíthatnak, mint a megelőző években, mert 2020-ban az adósságok 80, míg 2021-ben az adósságok 90 százalékát rendezték konszolidációval. Becsléseik szerint pedig idén év végére hatvanmilliárd forintot is elérheti ez az összeg, erre a központi költségvetés megközelítőleg harmincmilliárdot tud fordítani.

Hozzátették: a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap kasszájában is van némi tartalék, valamint az Országos Kórházi Főigazgatóság saját hatáskörben is át tud csoportosítani forrásokat a célra.

„Nagyjából az adósságok háromnegyedét,

azaz 42–45 milliárdot tud majd az állam a kórházi tartozásokból törleszteni”

— mondta Takács Péter, aminek tükrében már egészen kevésnek tűnhet a most megítélt 19 milliárd forint.

A lap kiemelte: a kórházak régóta nem tudnak kijönni a működésükre fordított pénzből, ezért valósult meg az a gyakorlat, hogy az állam az év végére valamelyest „segít” törleszteni, ez azonban távolról sem jelent megoldást a problémára, a kórházaknak szállító magáncégek pedig a teljes bizonytalanságban kénytelenek működni.

(hvg.hu / mfor.hu)

Valódi Hírek