Kiszámolták, hogy a magát nagy környezetvédőnek tartó Szijjártó Péter mennyi szén-dioxidot repült el az idén

Ültetheti az erdőket.

Mi is megírtuk, hogy a Föld-Hold távolságnál is többet repült idén Szijjártó Péter külügyminiszter.

Az útjairól elérhető privát összesítő oldal alapján több mint 421 ezer kilométert repült, nagyságrendileg – hivatalos adat erről nem elérhető, csak becslések léteznek – 1,5-1,8 milliárd forint körüli összköltségen, jelentős károsgáz-kibocsátás mellett.

A magyar külügyminisztérium fontos ügyként kezeli

a fenntarthatóságot és a klíma ügyét,

tavaly például ők szerveztek Planet Budapest 2021 néven fenntarthatósági expót, de úgy tűnik, a miniszter rendszeres és nagy mennyiségű repülős útjai során a fenntarthatóság és a klímavédelem szempontjai hátrébb sorolódnak, mint a diplomáciai, külgazdasági vagy épp biztonsági szempontok, ahogy az erre a területre általában is jellemző.

Pedig a repülés a legszennyezőbb utazási módok egyike: a belföldi (1000 kilométernél rövidebb) repülőjáratok utasai szégyenkezhetnek leginkább az egy utaskilométerre eső kibocsátás miatt, míg a hosszú távú repülések is a negyedik legmagasabb egy utaskilométerre eső kibocsátással járnak – a Statista adatai alapján –, de csak akkor, ha a turistaosztályt nézzük.

Szijjártó Péter viszont egyszer sem utazott turistaosztályon, sőt ami azt illeti menetrendszerinti járaton sem az utóbbi egy évben. A miniszternek minden útját egyedileg szervezték, és a legtöbbször a Magyar Honvédség egyik, luxusjet kategóriájú Dassault Falcon 7X-ével, illetve a nagyobb méretű Airbus A319-esével repült.

A összesítésben azonban nemcsak a megtett kilométert, de a repülések alatt kibocsátott káros gázmennyiséget is közlik, ez alapján 53,2 tonna szén-dioxid, 2,86 kilogramm metán és 2,34 kilogramm dinitrogén-oxid került a légtérbe a miniszter idei légi útjai során.

A hvg.hu összeszedett pár példát, hogy ez a mennyiségű szén-dioxid minek felel meg:

  • mintha az ötödik Orbán-kormány majdnem minden államtitkára és helyettes államtitkára egy éven át autózna (162 autó egy éves kibocsátása);
  • mintha egy vezetni kedvelő kormánytag 68-szor oda-vissza autózna a dél-afrikai Fokváros és az orosz távol-(észak)keleten fekvő Magadan között, amelyet a Föld leghosszabb lehetséges tengeri átkeléssel meg nem szakított szárazföldi útvonalának tartanak (1,86 millió km autóút);
  • mintha egy kályhában elégetnénk 1 830 853 kilogramm szenet;
  • mintha feltöltenénk Németország és Magyarország majdnem minden lakosának okostelefonját (91 303 936 darabot);

Ha Szijjártó Péter erdőt ültetne, akkor 880 fát kellene ültetnie városi környezetbe, és ezek a fák 10 éves korukra kötnének meg annyi szén-dioxidot, mint amennyi a levegőbe került az útjaival.

Valódi Hírek