Letartóztatták az Európai Parlament egyik alelnökét a brüsszeli korrupcióellenes hatóság javaslatára

Van, ahol működik az igazságszolgáltatás.

Vizsgálati fogságba helyezték Eva Kaili görög szocialista EP-képviselőt, az Európai Parlament alelnökét, valamint három további gyanúsítottat. Mindannyiukat egy Katarral kapcsolatos korrupciós ügyben helyeztek előzetes letartóztatásba – közölték vasárnap belga ügyészségi források, amelyet az MTI is idézett.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke úgy döntött, azonnali hatállyal felfüggeszti Eva Kaili alelnöki hatáskörét. Tisztségéből való végleges eltávolításáról az uniós törvényhozó testület a jövő heti plenáris ülésen fog szavazni.

A brüsszeli Központi Korrupcióellenes Hivatal pénteken 15-nél is

több házkutatást tartott, és ezt követően több személyt is letartóztatott.

Értesülések szerint a letartóztatottak között van Luca Visentini, a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség új főtitkára, illetve Pier-Antonio Panzeri, az EP S&D frakciójának volt parlamenti képviselője, valamint Francesco Giorgi, Panzeri korábbi parlamenti asszisztense, a szocialisták képviselőcsoportjának jelenlegi kollégája, aki egyben Eva Kaili férje is.

A jelenleg 44 éves Eva Kaili korábban görög televíziós műsorvezetőként dolgozott. Nála pénteken délután tartottak házkutatást, és majd kihallgatták őt.

A szövetségi ügyészség megerősítette a képviselő letartóztatását. Információk szerint 600 ezer eurót találtak nála. November 1-jén a Twitteren is megjelent, hogy a politikus találkozott Al Marrival, a katari munkaügyi miniszterrel, akivel a korrupciós ügyletet intézhették.

(MTI/hang.hu)

Valódi Hírek