DK: Csökkentsék a benzin adóját 5 százalékra, hogy újra olcsó legyen az üzemanyag!

A DK árnyékkormánya javaslattal állt elő a benzinárrobbanás megfékezésére.

Varju László, a DK energia- és rezsiügyi árnyékminisztere sajtótájékoztatót tartott, amelyen arról emlékeztetett: a kormány komoly áremelést hajtott végre a benzinársapka eltörlésével.

Elmondta: a kormány nyár végi összesítése szerint az árstop egy autóval rendelkező családnak átlagosan havi 21 ezer forintos megtakarítást jelentett. Ez a jelen helyzetre lefordítva havi 21 ezer forintos többletkiadást jelent — emelte ki Varju.

Ezt követően felsoralta,

nem csupán a benzin drágult,

de a hatalmas infláció miatt az élelmiszerek ára is jelentősen nőtt, valamint a rezsiköltségek is hétszeresére drágultak.

Varju szerint az üzemanyagok áfájának 5%-ra mérséklésével, továbbá a jövedéki adó benzin esetében 70, a gázolaj esetében pedig 20 forinttal csökkentésével elkerülhető lenne a drágítás. Hozzátette: a fenti lépéssel

egyik üzemanyagtípus ára sem érné el a literenkénti 500 forintot,

továbbá hiány sem alakulna ki a kutakon.

Varju azt mondta: az árnyékkormány olyan alternatívát kínál, amely megvalósítható a jelen gazdasági körülmények között. Az üzemanyagok árának mérséklését az üzemanyagadó-bevételekről való lemondás, illetve a Molra kivetett extraprofitadó biztosíthatná — mondta az árnyékminiszter.

Videó:

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek