A Nemzeti Bank volt elnöke szerint súlyos tervvel készül Orbán, ha nem kap EU-s pénzt

Szerinte nagy baj lesz, ha minden a jelenlegiben marad.

Interjút adott a Népszavának Simor András, aki elmondta, régóta nyilvánvaló, hogy Magyarország nehéz helyzetben van, és emiatt radikális költségvetési fordulatra van szükség. Ebben a volt jegybankelnök arról is beszélt, Matolcsy Györgynek igaza van abban, hogy a magyar gazdaság nem versenyképes.

Az MNB volt elnöke megjegyezte, hogy az ország versenyképességi hátrányát nem lehet rövid távon ledolgozni, ugyanis nem az elmúlt félév, hanem azt az elmúlt évek gazdaságpolitikája okozta.

Simor szerint az Orbán-kormány szándékosan igyekszik elkerülni a látványosan népszerűtlen intézkedéseket, azonban a jelenlegi helyzet aláássa betemeti a magyar gazdaságot.

A költségvetési hiány csökkenthető a kiadások mérséklésével vagy az adók emelésével, érthetően egyiknek sem szokott a lakosság tapsolni — jegyezte meg.

Elmondta: a magyar gazdaság jelenlegi rossz állapotában az MNB-nek is döntő felelőssége van, ugyanis az elmúlt években a jegybank pénzügyi politikája jelentősen fűtötte az inflációt.

A forint leértékelődése is az Orbán-kormány kormány tevékenységének köszönhető, ugyanis 2010-ben még 260 forint volt egy euró, mára azonban 410 forintot kell fizetni érte.

A forintleértékelődés közvetlenül járult hozzá a versenyképesség elvesztéshez, ahhoz, amit Matolcsy kritizál, miközben az egyik fő okozója annak

— jelentette ki.

Az interjú további részeiben azt is elmondta, mit javasol az infláció csökkentéséhez. Arról is beszélt, az árstopok hatalmas kárt okoznak a gazdaságnak, és egyszer a kormány kénytelen lesz teljesen megszüntetni az ársapkákat.

A miniszterelnökkel kapcsolatban megjegyezte:

Orbán Viktort csak annyira érdekli a magyar gazdaság, amennyire az a pártja érdekeit szolgálja.

Az uniós pénzek kapcsán szerinte éppen azért volt hajlandó számos lépést vállalni a kabinet, mert nagy szükségük van a forrásokra.

Magyarország EU-s tagságának jövőjéről sötét képet festett Simor András, amelyet egy példával illusztrált:

Ha van 27 tagország, akik közül 26 egy irányba szeretne menni és van egy 27-ik, amelyik állandóan botot tesz a küllők közzé, azt előbb-utóbb kigolyózzák a társaságból. Attól félek, hogy

olyan helyzetbe sodródunk, ahonnan már nem lesz visszaút.

(…) Kirakni Magyarországot nem lehet az EU-ból, de megvonhatják a szavazati jogát. (…) De ha sokáig szabotálja a kormány az EU működését, akkor

nem tartom kizártnak, hogy ezt meglépi a többi tagország.

Attól kezdve viszont nehezen tudom elképzelni, hogy a magyar kormány ilyen körülmények között az EU-ban akarna maradni.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek