Kiadta a figyelmeztetést a Magyar Közút: Közeleg az ítéletidő

Megkezdték országszerte az előkészületeket.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint éjfélig az Alpokalján, a Bakonyban, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, majd vasárnap már másutt is egyre többfelé válthat havazásba az eső.

A legtöbb hóra az Alpokalja, a Dunántúli-, valamint az Északi-középhelység legmagasabb részein kell számítani. Helyenként 1-6 centiméter hó is eshet. Vasárnap este már az Ózd-Békéscsaba vonal mentén is intenzívebb hózáporok alakulhatnak ki, ahol további 1-5 centiméter friss hó hullhat.

Ezért a Magyar Közút a hófúvásban érintett megyékben már pénteken előkészítették a hómarókat, hogy még a havazás előtt síkosságmentesítő anyagot szórjanak az országos utakra. Mindezt a biztonságos közlekedés érdekében teszik, hogy megakadályozzák a friss hó azonnali letapadását a burkolatra.

Facebook-oldalukon közzétett bejegyzésben kiemelték: munkájukat megnehezíti, hogy gyakorlatilag mindenhol intenzíven esik az eső, így az előzetesen kijuttatott anyagokat ez lemoshatja az útról.

„A síkosságmentesítési munkákon kívül a hóeltakarítási munkákat is ütemezetten elvégezzük az országos közutakon”

— közölték, hozzátéve, a munkagépek minden esetben egy előzetes ütemterv és sorrend szerint avatkoznak be: mind az előszórási, mind az aktív védekezési munkákat első körben a főutakon, forgalmasabb mellékutakon, majd az alacsonyabb forgalmú útszakaszokon, bekötőutakon végzik el.

Hangsúlyozták: a közlekedőknek érdemes utazás előtt tájékozódni az aktuális forgalmi helyzetről, az út- és látási viszonyokról az Útinform szolgálatunk diszpécsereinél vagy a www.utinform.hu oldalon.

(Magyar Közút Nonprofit Zrt./Facebook)

Valódi Hírek