Hivatalos: Januárban megszűnik a határellenőrzés Magyarország és Horvátország között

A horvátok csatlakoznak a schengeni egyezményhez.

Megszűnik a határellenőrzés Magyarország és Horvátország 344 kilométer hosszú határszakaszán

január elsejétől, miután az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez — közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Brüsszelben csütörtökön.

Rétvári Bence miniszteri tanácskozást követően magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: Horvátország schengeni csatlakozásával élénkebbé válhat a két ország közötti közlekedés, és megkönnyíti a turizmust.

Az, hogy átjárhatóvá válik a magyar-horvát határ, azt is jelenti, hogy az eddig ott szolgálatot teljesítő – a határőrizetben részt vevő – rendőrök munkaerejét más határszakaszok védelmében vagy az ország biztonságának megőrzésében lehet hasznosítani — mondta.

A tanácsülés részleteit ismertetve az államtitkár közölte: Románia és Bulgária nagyon közel került ahhoz, hogy a schengeni övezet része legyen, ettől két szavazat választotta el a két országot.

El kell ismerni, hogy a két ország tizenegy éve a schengeni övezet előszobájában várakozik. Évek óta teljesítik azokat az uniós elvárásokat, amelyek a csatlakozáshoz szükségesek

— állította Rétvári Bence.

Azt mondta: tizenegy év után „nem lehet újabb és újabb feltételeket szabni„, vagy a csatlakozástól független „politikai szempontokat figyelembe venni” a schengeni tagság elfogadásához.

Kijelentette: Magyarország mindvégig nagyon hangsúlyozottan támogatta Horvátország mellett Románia és Bulgária schengeni csatlakozását. Magyarország azt szeretné, hogy ez a két ország is mihamarabb az unión belüli szabad mozgást biztosító övezet része legyen.

Úgy véli, a határőrizet megszűnte a gazdasági kapcsolatok erősítése mellett segítené az unió külső határainak védelmének megerősítését, ami az illegális migráció visszatartásában játszana jelentős szerepet. Magyarország szempontjából továbbá nemzetpolitikai szempontból is fontos, hiszen a magyar-román határ két oldalán élő magyarok számára könnyebbé válna az átjárás — jelentette ki.

A tanácskozás migrációról szóló vitájával összefüggésben Rétvári Bence azt mondta: a magyar kormány továbbra is elutasít minden olyan javaslatot, amely a bevándorlókat kvóták alapján osztaná el a tagországok között.

Amikor a migráció tekintetében más tagországok kapacitásai is kimerülőben vannak, akkor nem a migráció serkentésén, nem a határok megnyitásán, nem a migránsok kvóták szerinti elosztásán, hanem a migráció megállításán kell dolgozni

— fejtette ki kissé ellentmondásos gondolatait.

E tekintetben a visegrádi országok szövetségesévé vált az olasz kormány, Róma ugyanis világosság tette, hogy nemcsak a szárazföldön, hanem a tengereken is meg lehet fékezni az illegális migrációt — tette hozzá a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek