Az üzemanyag áfájának és jövedéki adójának csökkentését kezdeményezi az Árnyékkormány (+videó)

Így a benzin és a diesel ára is 500 forint alá csökkenne.

Az Árnyékkormány szerint világos, hogy az újabb kormányzati megszorításhoz semmi köze nincs sem a háborúnak, sem a szankcióknak, ez a megszorítás Orbán Viktor műve, és az általa okozott helyzetre adott újabb rossz válasz – hangzott el az Árnyékkormány csütörtöki ülését követő árnyék-kormányinfón, amelyet ezúttal Dr. Molnár Csaba és Kálmán Olga tartott.

Jelenleg még rekorddrágán sem lehet az ország jelentős részén tankolni, így felmerül a kérdés, hogy mit kell tennie ebben a helyzetben egy kormánynak, hogy tudjunk tankolni, legyen üzemanyag a kutakon, valamint olcsón vagy legalábbis olcsóbban tudjunk tankolni, mint a jelenlegi, egyébként történelmi csúcson lévő üzemanyagárakon.

Az Árnyékkormány áttekintette az európai példákat, megnézte, hogy ki és hogyan segít az állampolgárainak az üzemanyagárakkal kapcsolatban.

Jelenleg az EU-ban két példát látunk: az egyik az adócsökkentés; az üzemanyagokon lévő jövedéki adó és/vagy ÁFA csökkentése. Ilyen ország például Belgium, Hollandia, Lengyelország, Németország, Svédország vagy éppen Olaszország, ezekben az országokban adócsökkentéssel mérsékelték az üzemanyagárakat.

A másik példa a közvetlen üzemanyagártámogatás, ilyet jelenleg Franciaország, Portugália vagy épp Spanyolország csinál. Az Árnyékkormány a klasszikus megoldást, az adócsökkentést tartaná gyorsabban kivitelezhetőnek.

Az Árnyékkormány illetékes miniszterei ennek jegyében a következő intézkedési tervet állították össze az Árnyékkormány csütörtöki ülésen:

Az Árnyékkormány által elfogadott javaslatok a lakossági fogyasztói körre, a leginkább fogyasztott benzin és gázolaj típusokra vonatkoznak a jelenlegi piaci helyzet fennmaradásáig:

  • Az Árnyékkormány szerint a benzin és a gázolaj ÁFÁ-ját átmenetileg, a jelenlegi piaci helyzet fennmaradásig 5%-ban kell meghatározni
  • Az Árnyékkormány drasztikusan csökkentené az üzemanyagokon lévő jövedéki adót is a benzin esetében literenként 70 forintra, a gázolaj esetében literenként 20 forintra.
  • Ha a kormány a benzin jövedéki adóját 70, a gázolaj jövedéki adóját pedig 20 forintra csökkenti az ÁFA 5%-ra csökkentése mellett, akkor a benzin és a gázolaj ára is 500 forint alá csökkenne.
  • Az Árnyékkormány szerint a javasolt intézkedésekre a pluszadóbevételről való lemondással (kb. 475 milliárd forint) és a MOL-nál keletkező extraprofit elvonásával lehet költségvetési fedezetet teremteni.

A felsoroltakat DK frakciója országgyűlési határozat formájában fogja benyújtani a Parlamentnek.

A nyugdíjasok létbiztonságát garantáló azonnali intézkedésekről és a nyugdíjas-szervezetekkel közösen kidolgozott javaslatokról
Ha van olyan társadalmi csoport, amely az átlagosnál is nagyobb bajban van az orbáni infláció és a 40%-os élelmiszerinfláció miatt, akkor azok éppen a nyugdíjasok. Ők költik a jövedelmük legnagyobb részét élelmiszerre, miközben ugyanúgy érinti őket a kormány hétszeres rezsiemelése is, amihez semmilyen kormányzati segítséget nem kapnak.

Ma Magyarországon a medián nyugdíj nagyjából 142 ezer Ft, egymillió nyugdíjas pedig még ennél is kevesebbet kap havonta, köztük 600 ezer olyan nyugdíjas van, aki százezer forintnál is kevesebbre jogosult.

Ez az eredménye az elmúlt 12 évnek, a baloldali kormányok által alkalmazott svájci indexálás megszüntetésének; annak, hogy a nyugdíjak 12 éve nem követik a béreket. A kormány által idén adott 14%-os nyugdíjkorrekciót már régen felfalta az infláció, a nyugdíjasok pedig nagyságrendekkel élnek most rosszabbul, mint egy évvel ezelőtt.

Az Árnyékkormány 2022. szeptember 22-i ülésén felkérte a szociális és nyugdíjügyi árnyékminisztert, hogy folytasson egyeztetést a legnagyobb nyugdíjas ernyőszervezettel, a NYUSZET-tel és velük együtt dolgozzon ki javaslatot a probléma megoldására.

A találkozóra – több körös előkészítés után – 2022. november 25-én került sor, ezen részt vett az árnyék-miniszterelnök, a szociális és nyugdíjügyi és a bér- és munkaügyi árnyékminiszter, valamint az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának elnöke.

Az Árnyékkormány és a nyugdíjas szervezetek szerint a következő intézkedésekre van szükség:

  • Az Árnyékkormány szerint a novemberi nyugdíjkorrekciónak 10%-osnak kell lennie.
  • Az Árnyékkormány szerint a medián nyugdíj (142 ezer Ft) alatti nyugdíjak esetében egyszeri 100 ezer Ft azonnali kifizetésére van szükség, a medián nyugdíj feletti nyugdíjak esetében pedig sávosan folyamatosan csökkenő egyszeri támogatást kell végrehajtani.
  • Az Árnyékkormány szerint a NYUSZET javaslatával egyezően a jövő évi január 1-i nyugdíjemelés mértéke minimum 15% kell legyen.
  • Az Árnyékkormány szerint a jövő évi nyugdíjkorrekció tisztességes kiszámításához és kifizetéséhez szükséges, hogy a 2022. évi infláció tényadatai rendelkezésre álljanak, amit a KSH jövő január végén tesz közzé. Így 2023. márciusi kifizetéssel végrehajtható a 2022. évi tényleges inflációval korrigált 2022. évi nyugdíjkorrekció kifizetése.
  • Az Árnyékkormány ebben az esetben is felkérte a DK országgyűlési frakcióját, hogy fenti intézkedéseket Országgyűlési Határozati javaslat formájában nyújtsa be a Magyar Országgyűlésnek.

Az aszálykárok kockázatának csökkentése érdekében szükséges intézkedésekről, a vízgazdálkodás és öntözés fenntartható rendszerének kialakításáról

Az aszály idén akkora kárt okozott a mezőgazdaságnak, mint az elmúlt 10 év összes aszálykárjának a duplája. Ez egy nagyjából felfoghatatlan mértékű kár, ráadásul az is újdonság, hogy az aszály bizonyos területeken gyakorlatilag nullára csökkentette a termést, lehetetlenné tette az aratást. A rekordmértékű szárazság következtében idén várhatóan 1,3 millió hektárra jelentenek aszálykárt, mely a teljes művelésben lévő szántóföldek közel harmada Magyarországon.

A problémát csak súlyosbítja, hogy a magyar agrárium 12 évnyi felkészülést veszített el az Orbán-kormánnyal, jelenleg az ország termőterületeinek mindössze 2%-a rendelkezik öntözéssel. Aki tehát eddig azt gondolta, hogy végre egy olyan problémáról beszélünk, amelyben az Orbán-kormánynak nincs felelőssége, az tévedett, az aszályra legalább az öntözött termőterületek arányának növelésével részben fel lehetett volna készülni.

Éppen ezért az Árnyékkormány a következő intézkedést tartja szükségesnek.

Az Árnyékkormány a mezőgazdasági és vidékfejlesztési árnyékminiszter javaslatára egy olyan öntözésfejlesztési és vízgazdálkodási stratégia kidolgozását sürgeti 2023. március 31-ig, amely tartalmazza az alábbiakat: hol, mekkora forrásból és mennyi idő alatt lehet Magyarországon víztározókat, csatornákat és egyéb vízgazdálkodási műtárgyakat kiépíteni annak érdekében, hogy az öntözött terület 400.000 hektárral növelhető legyen. A stratégia tartalmazza továbbá, hogy a mezőgazdasági termelők oldaláról mekkora a beruházásigénye ekkora területen az öntözőrendszerek létesítésének és tárja fel azokat a pályázati forrásokat, amelyekkel a termelői beruházások segíthetőek.

Ha ez a munka nem kezdődik meg hamarosan és nem növeljük az öntözött termőföldek arányát a magyar mezőgazdaságban, akkor az agrárium versenyképtelen marad, és az aszály árdrágító hatása velünk marad a következő évekre is.

A videó a teljes árnyékkormány-infóról:


.

Valódi Hírek