FRISS: Keményen betámadta az Orbán-kormányt a litván pénzügyminiszter

Magyarország föltartja az uniós megállapodást, hogy így jusson pénzhez.

„Erkölcstelen Magyarország részéről, hogy az Ukrajna 2023-as finanszírozásáról szóló uniós megállapodást feltartja, hogy jóváhagyást szerezzen Budapest gazdaságélénkítési tervéhez és milliárdokat az uniós költségvetésből”

— közölte Gintare Skaiste litván pénzügyminiszter a Reuters hírügynökségnek hétfőn.

A hírügynökség arról írt, hogy Magyarország blokkolja azt az uniós tervet, amely szerint jövőre 18 milliárd euró pénzügyi támogatást nyújtana a háború sújtotta Ukrajnának az uniós költségvetésen keresztül. A javaslat rendszeres és kiszámítható kifizetéseket tenne lehetővé, amivel a kijevi kormányzat előre tervezhetne.

Felhívták arra is figyelmet, hogy az uniós döntéshozók szerint egy másik dolog, amitől Magyarország tart, hogy az uniós pénzügyminiszterek a Bizottság által a múlt héten javasoltak szerint, befagyasztanák az uniós forrásokat Magyarország számára.

Emlékeztettek, hogy az Európai Bizottság abból az okból javasolta a minisztereknek a pénzek befagyasztását, mert a testület attól tart, hogy azt a magyarországi jogállamisági és magas szintű korrupciós problémák miatt nem megfelelően költenék el.

„Az egyik kérdés az RRP-terv és a reformokra szánt pénz, de egy másik kérdés a szenvedő, háborúban álló Ukrajna megsegítése, ahol emberek halnak meg.

Egyszerűen erkölcstelen mindent egy szintre helyezni”

— hangsúlyozta a litván pénzügyminiszter.

Mint írták, lehet, hogy a miniszterek jövő hétre csúsztatják a szavazást ezekről a kérdésekről, és felkérik a Bizottságot, hogy adjon gyors áttekintést a Magyarország által a jogállamisággal és a korrupcióval kapcsolatos uniós aggályok orvoslására tett legújabb intézkedésekről.

Kiemelték: ha a felülvizsgálat azt mutatja, hogy Magyarország jelentős előrelépést tett, a miniszterek hajlandóak lehetnek csökkenteni az uniós költségvetésből a Bizottság által befagyasztani kívánt összeget, ami eredményt jelentene Magyarország számára.

Gintare Skaiste hozzátette: ha Magyarország továbbra is az uniós költségvetésen keresztül blokkolja az Ukrajnának szánt finanszírozást, akkor a többi uniós kormány beleegyezhetne, hogy más módon adja a pénzt Ukrajnának, ahogyan azt idén is tette.

Friss fejlemény, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter kedden délelőtt megvétózta, hogy 2023-ban összesen 18 milliárd euró kedvezményes hitelt nyújtson az EU Ukrajnának.

Csak a magyar kormány szavazott nemmel, a másik 26 tagállam támogatta a javaslatot.

(reuters.com / mandiner.hu)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/12/06/most-erkezett-varga-mihaly-miatt-eshet-el-rengeteg-unios-penztol-magyarorszag

Valódi Hírek