Aljas trükkel próbálkozik a fideszes sajtó, hogy átnevezzék a Horn Gyula sétányt

Nagyon beakadt nekik.

Elkaszálhatja az Akadémia a Horn Gyula sétány nevét – írja a Magyar Nemzet. A sétány a XIII. kerületben van, a Béke tér közelében.

A kormánypárti lap újságírója, kihasználva a Fidesz 2012-es utcanév átnevezési törvénye adta lehetőségeket, megpróbálta bejegyeztetni a Horn Gyula Emlékére Alapítvány nevet viselő civil szervezetet. A törvény alapján ehhez kérni kellett a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) névhasználati engedélyét, amit a testület megtagadott, nem is nagyon tehetett másként, hiszen a törvény egyértelműen fogalmaz:

„…közterület, illetve közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett.”

Horn Gyula pedig az állampárti Magyarország külügyminisztereként egyértelműen beleesik ebbe a kategóriába. Az Akadémia döntését

precedensként használva

a publicista már felkereshette a fővárosi kormányhivatalt, ami a lap szerint vagy törvénytelennek minősíti az elnevezést, vagy szabálysértést állapít meg és arra kötelezi az önkormányzatot, hogy forduljon az MTA-hoz, ami ismételten kijelenti majd Hornról, hogy méltatlan arra, hogy közterület viselje a nevét.

(via hvg.hu)

 

Valódi Hírek