Döntött a Fővárosi Önkormányzat: Horn Gyuláról neveznek el sétányt a XIII. kerületben

A volt miniszterelnök 1994 és 1998 között állt a kormány élén.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén Bősz Anett főpolgármester-helyettessé választása mellett többek között közterületek nevének módosításáról is döntött. Ennek keretében

a közgyűlési többség megszavazta, hogy a XIII. kerületben Horn Gyuláról sétányt nevezzenek el.

Horn Gyula a rendszerváltás idején külügyminiszterként szolgált, az ő regnálása alatt vágták át a drótkerítést az osztrák-magyar határon. A határnyitást követően került sor a páneurópai piknikre, amikor több ezer egymástól elszakadt kelet- és nyugatnémet találkozott Magyarországon.

Horn 1989-től az MSZP alapító politikusa volt, 1994-ben a szocialisták kormányfőjelöltje, majd Magyarország miniszterelnöke volt 1998-ig, az MSZP-SZDSZ-koalíció élén. A politikust 1998-ban Orbán Viktor első, hárompárti kormánya váltotta.

A Fidesz politikusai nem szavazták meg a Horn Gyula sétány létrehozását. Ughy Attila kormánypárti politikus arról beszélt, Horn konfliktusos személyiség, ezért nem támogatták a róla elnevezett utca tervét.

Horváth Csaba zuglói polgármester szerint a volt miniszterelnök „államférfi, történelmi személyiség volt„, akiről még Orbán Viktor is mindig tisztelettel beszélt. Karácsony Gergely főpolgármester elmondta, bár volt, amikor Horn „a történelem rossz oldalán állt„, de a sétány elnevezésével nem csupán egy politikai teljesítmény mellett tesznek hitet, hanem amellett is, hogy „a bevallott bűnöket meg lehet bocsátani„.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek