Döntöttek: Dobra verik Orbánék Magyarország termőföldjeit

Nyílt árveréseken értékesíthetnek több százezer hektár termőföldet.

Valószínűleg a jövőre hirdeti meg a földliciteket a Nemzeti Földügyi Központ. A novekedes.hu számításai szerint, hozzávetőlegesen 200 ezer hektár állami föld értékesítése kezdődhet meg 2023-ban. A téma a Portfolio kétnapos agrárkonferenciáján is szóba került, melyet a napokban Siófokon tartottak.

A konferencián az Agrárminisztérium államtitkára, Andréka Tamás beszélt arról, hogy az ősszel hat ütemben meghirdetett

10 hektár alatti földek eladása után tervezik nem védett erdők, honvédelmi területek, és más állami földek árverését is.

Az államtitkár az Agrárszektor közlése szerint elmondta a termőfölddel kapcsolatban, hogy a parlament elé benyújtott csomagban arról is döntenek rövidesen a képviselők, hogy a vízzel elöntött területek után is lehet majd földalapú támogatást igényelni, illetve a földforgalmi törvény módosítása értelmében csak az árverésen lehet majd pályázni a földekre.

Mindez azt jelenti, hogy „hivatalos” rábólintás után, egyből a licit helyszínén kell bejelenteni, ha például valaki helyben lakóként elővásárlási joggal rendelkezik, így az adásvételi szerződést nem kell hónapokra kifüggeszteni. A döntéshozók jövő kedden arról is szavaznak majd, hogy

védett területeket is haszonbérbe lehessen adni.

Összesen 182 ezer hektár földet értékesített az állam a liciteken a „Földet a gazdáknak” elnevezésű program keretén belül 2015-16-ban. A második Orbán-kormány államtitkáraként, még Ángyán József összesítette ezek eredményeit és hirdette meg a programot, majd 2012-ben lemondott tisztségéről.

Az elemzésekből azonban kiderült, hogy alig négyezren jutottak földhöz az árveréseken, akik pedig megkaparintották a földeket, azok közül sokaknak erős fideszes kapcsolati hálójuk van, vagy a MAGOSZ-hoz köthetők. Magyarországon 5 millió hektár körüli a termőföld bázisa, 2,7 millió a földtulajdonosok száma, és alig 140 ezren gazdálkodnak.

A jövőbeli földárveréseken várhatóan a jelenlegi 1,7 millió hektár még állami kézen levő területből lehet 200 ezer hektárra licitálni.

(hvg.hu)

Valódi Hírek