Bréking: Blokád alá vették egy budapesti gimnázium tüntető diákjai az iskolájuk előtti utcát (+videó)

„El a kezekkel a tanárainktól!”

Péntek reggel ismét tiltakozó akcióba kezdtek a tanáraikért kiálló budapesti Eötvös József Gimnázium diákjai. A Népszava riportjában arról írt, hogy az iskola utcájának a rendőrség először csak az egyik felét zárta le, az autósok szolidáritásukat dudálásokkal fejezték ki a tüntetők felé, amit a tüntetők tapssal köszöntek meg. 8 óra után már lezárták a Reáltanoda utca mindkét oldalát.

„Nincs tanár, nincs jövő!”, „El a kezekkel a tanárainktól!”

— skandálta a tüntető tömeg.

Ezt követően néma tüntetésbe kezdtek a tiltakozók, majd elénekelték volna a Mi vagyunk a Grund című dalt.

Mint ismert, a Belügyminisztérium szerdán jelentette be, hogy az iskola egyik matematika-biológia szakos tanárát kirúgják, mert részt vett a tanárok hónapok óta zajló polgári engedetlenségi mozgalmában. Kapin Lilla éppen akkor értesült a hírről, hogy kirúgják, miközben éppen a sztrájkot szervezte.

Összesen nyolc tanárt rúgtak ki három budapesti gimnáziumból: a Karinthy Friges Gimnáziumból hat, a Vörösmarty Mihály Gimnáziumból és az Eötvös József Gimnáziumból 1-1 pedagógust bocsátottak el.

A kirúgások miatt szerda este 5-600 ember tüntetett a Belügyminisztérium épülete előtt, csütörtökre pedig már 71 magyarországi iskola 697 tanára jelezte, részt vesznek a határozatlan idejű sztrájkban, hogy így fejezzék ki szolidaritásukat.

Videó:

(nepszava.hu)

Valódi Hírek