Szijjártó Péter megígérte a svédeknek és a finneknek, hogy Magyarország nem fogja akadályozni a NATO-csatlakozásukat

Változott a helyzet.

A NATO megerősítette a „nyitott kapuk” politikáját, azonban világos, hogy egy adott ország csakis akkor csatlakozhat a katonai szövetséghez, ha az nem veszélyezteti, hanem megerősíti a jelenlegi tagállamok biztonságát — magyarázta Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bukarestben, a NATO külügyminiszteri ülésén.

Szijjártó beszédesnek nevezte, hogy Bosznia-Hercegovinát, Grúziát (Georgiát) és Moldovát hívták meg a találkozóra, egyúttal azt is elmondta, hogy egyeztetett a finn és a svéd külügyminiszterrel is, és elmondta nekik, hogy Magyarországon nem fog múlni országaik belépése.

„Hazánk miatt ez egyetlen napot sem fog csúszni”

— állította Szijjártó, megjegyezve, hogy ehhez Törökországgal kell megállapodniuk. Szijjártó reményét fejezte ki arra nézve, hogy ez mielőbb megtörténik.

Szijjártó azt is elmondta: a szerdai NATO-ülésen főként az ukrajnai háború globális hatásairól tárgyaltak, így a gazdasági recesszióról, a terrorfenyegetettség erősödéséről és az energiaellátási válságról is, amelyek kezelése – mint fogalmazott – komoly erőfeszítéseket és józanságot igényel.

Szijjártó elmondta, sokan érintették a Kínához fűződő kapcsolatokat, amivel kapcsolatban azt mondta: Magyarország semmiképp nem szeretné, ha a NATO egyfajta Kína-ellenes tömbbé válna, ahogyan nem támogatja a gazdasági együttműködés ellehetetlenítését sem.

Szijjártó az energiaellátás biztonságával kapcsolatban szólt arról is, hogy ezt a kormány fizikai kérdésnek, egyben pedig nemzetbiztonsági és szuverenitási ügynek is tekinti, amelynek nem hajlandó „sem politikai, sem ideológiai színezetet adni”.

„Fontos, hogy a szövetségesek támogassák, és ne fenyegessék szankciós vagy más korlátozó intézkedéssel az energiaellátás biztonsága érdekében tett lépéseket, mint ahogy az a Török Áramlat vezeték építésekor sajnos megtörtént”

— mondta, megjegyezve, hogy ha Magyarország engedett volna a nyomásnak, akkor ma gyakorlatilag lehetetlen lenne hazánk földgázellátása.

A Financial Times kedden írt arról, hogy a magyar kormány nem akarta, hogy az ukrán külügyminiszter a NATO-külügyminiszterek kétnapos találkozójának teljes hivatalos ülésén ott legyen, ezért Dmitro Kuleba egy külön miniszteri vacsorán vett részt. Ezt Szijjártó „szenzációhajhásznak” nevezte, azonban nem cáfolta, sőt megerősítette a hírt.

„Évekkel ezelőtt világossá tettük, hogy mindaddig, amíg Ukrajna nem adja vissza a kárpátaljai magyarok jogait, addig

nem járulunk hozzá ezen testület összehívásához”

— indokolta Szijjártó.

(telex.hu)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/11/29/bosszut-allt-a-magyar-kormany-szijjartoek-keresztbe-tettek-az-ukran-kulugyminiszternek

Valódi Hírek