Rendkívüli kormányinfón magyarázkodik Navracsics, amiért az EU nem adja meg a 3000 milliárdos támogatást

Egészen eddig még azt ígérte, hogy jönni fog a pénz.

Rendkívüli kormányinfót tartott szerda délután Gulyás Gergely és Navracsics Tibor az Európai Bizottság döntéséről, amely szerint befagyasztják a Magyarországnak járó 3000 milliárd forintnyi támogatást.

Navracsics Tibor azzal próbálta enyhíteni a hír súlyosságát, hogy a magyar helyreállítási tervet viszont elfogadta az EU. Büszken jelentette be, hogy a legkiválóbbak közé tartozik a magyar terv, ugyanis egyetlen kategórián kívül mindenhol a legmagasabb értékelést kapta.

Ezzel úgy gondolja, teljesítették a júniusban kitűzött célt — annak ellenére, hogy most fagyasztott be az EU 3000 milliárd forintot.

Bár Navracsics Tibor az elmúlt hónapokban rendszeresen nyilatkozta, hogy biztos abban, hogy érkezni fognak uniós pénzek Magyarországra, most mégis arról beszélt, hogy a felfüggesztés számára nem jelentett újdonságot.

Úgy gondolja, hogy a Bizottság által is elfogadott vállalások olyan határidőket is tartalmaznak, amelyek még nem teltek el, ezért fagyasztották be a támogatásokat. Reményét fejezte ki, hogy 2023-ban sikerül megállapodni.

„Ez olyan mintha lefújnák a futóversenyt két körrel a vége előtt”

— mondta.

Navracsics Tibor szerint az új cél (vagy ahogy ő mondta, mindig is ez volt a cél), hogy március végéig megállapodjanak a Bizottsággal. Hátramaradt még az antikorrupciós munkacsoport létrehozása, a csalásellenes határozatok frissítése és a független igazságszolgálattással kapcsolatos vállalások teljesítése.

Videó:

Valódi Hírek