Hatalmas botrány: Szarért-húgyért akarta a nevére íratni az önkormányzati lakást a fideszbűnöző

Még időben lebukott.

Továbbra is nagy erőkkel zajlanak a budavári ingatlanok körüli kétes ügyletek, ugyanis Böröcz László, Budapest világörökségi területfejlesztésének kommunikációjáért felelős miniszteri biztosa egy módosító révén megnyilatkozhatott az I. kerületi önkormányzat ülésén, ám első dolga máris az volt, hogy javaslatot tegyen az ingatlanok értékesítésére.

A kerület polgármestere, V. Naszályi Márta javasolta a budavári lakások bérleti díjának emelését, amivel viszont csökkentette a bérlakások jelenlegi piaci értékét. Minderre válaszul az I. kerületi képviselő-testület múlt heti ülésén, kitalálták, hogy értékesíthetővé kellene tenni az ingatlanokat. Az Országgyűlés az ügyben már döntést is hozott.

„Az önkormányzatok jogosan járnak el, ha eladják ezeket a bérleményeket, amire egyébként 2012 óta lehetőségük van”

— érvelt az önkormányzati ingatlanok kiárusítása mellett Böröcz László miniszteri biztos.

Böröcz azt mondta, őt nem választották meg képviselőnek, ám pontosan azon a napon verték át az időközi választáson többséget szerzett kormánypárti képviselők azt a módosítót, aminek révén Böröcz részt vehetett az üléseken.

A politikus pedig ezek után első körben tett javaslatot az ingatlanok eladására, amelyek természetesen a Fidesz-közeli érdeklődőket juttatta volna igencsak kedvező üzlethez. A miniszteri biztos vélekedése szerint, „teljesen jogos” a helyi fideszesek javaslata. Így a javaslat, azoknak a bérlőknek is lehetővé tenné az ingatlanok értékének 35 százalékán történő vásárlást, akik kevesebb, mint 5 éve bérlik azt.

Az Alkotmánybíróság döntése értelmében, a tavaly novemberben elfogadott jogszabály alapján, csak azok vehetik meg a forgalmi érték 15 százalékáért a lakásukat,

akik legalább 25 éve bérlik az ingatlant.

Az ingatlanokért teljes árat kell fizetni, kivéve, ha tulajdonjog cseréjével vált valaki bérlővé, mert akkor 35-50 százalékos kedvezmény adható. Tehát az öt év letelte után, így akár féláron is megvásárolhatják az ingatlant.

A Népszava beszámolójában felhívta rá a figyelmet, hogy ugyanazon pilisszentkereszti faház cseréjével szerzett meg két Úri utcai bérlakást Bayer Zsolt kormánypárti újságíró is, egy 60 négyzetméteres bérlakásért pedig 24 négyzetméteres józsefvárosi ingatlant adott Rákay Philip, szintén fideszes megmondóember.

Ám ezen kedvezményeket még így sem tartották elégségesnek a budavári fideszesek. A kedvezőbb feltételeket magában foglaló javaslatukat Sándor Péterné fideszes képviselő tárta az I. kerületi képviselő-testület elé elfogadásra: a budavári lakásfórumon Böröcz László arra tett ígéretet, hogy beadják a helyi rendeletmódosítást, aminek következtében sem illetéket, sem kamatot nem kell majd fizetni, a csere révén bérlakáshoz jutók pedig 35 százalékért vehetik meg az ingatlant attól függetlenül, hogy azt mióta bérlik.

A javaslat viszont súlyosan jogsértő,

mert felülírja az Országgyűlés által elfogadott korábbi jogszabályt. Továbbá ennek elfogadása hűtlen kezelésnek minősülne, ugyanis lehetővé tenné, hogy áron alul herdálják el az önkormányzati vagyont.

Láng Orsolya aljegyző, a bérlakások kötelező eladását bonyolító vagyonhasznosítási iroda vezetője hangsúlyozta:

a benyújtott javaslat végrehajthatatlan.

Abban ugyanis arra hívják fel a bérlakásuk megvásárlásáról már egyoldalú vételi szándéknyilatkozatot benyújtókat, hogy vonják azt vissza és azután fogadják el az önkormányzat által az új szabályok szerint kiküldött vételi nyilatkozatot. Csakhogy a már benyújtott vételi szándéknyilatkozat visszavonhatatlan.

A kerület jegyzője ezek után jelezte, hogy az önkormányzati törvény szerint nem vehet részt a döntéshozatalban az a képviselő, aki személyesen vagy közeli hozzátartozója által érintett az ügyben. Erre Gulyás Gergely Kristóf fideszes képviselő azonnal közölte, hogy ő akkor tartózkodna a szavazástól.

V. Naszályi Márta a szavazás előtt közölte, ha a képviselők szavazni fognak – ami szerinte súlyosan etikátlan magatartás -, akkor élni fog a vétójogával. Végül erre nem került sor, mert az érintettek tartózkodtak,

így nem lett meg az előterjesztés elfogadásához szükséges minősített többség.

(nepszava.hu)

Valódi Hírek