FRISS: A finn miniszterelnök keményen nekiment Orbánnak, amiért akadályozza a NATO bővítését

Pattanásig feszíti a húrt magyar kormányfő.

Orbán Viktor a Twitter-oldalán válaszolt a finn kormányfőnek, miután Sanna Marin a YLE finn közszolgálati rádiónak adott interjújában arról beszélt, tisztázni akarja a magyar miniszterelnökkel, hogy összefüggésben van-e a NATO-csatlakozás jóváhagyásának késleltetése a Magyarországnak járó uniós pénzek befagyasztásával.

Sanna Marin az interjú során úgy fogalmazott:

„Ha legközelebb találkozom Orbán Viktorral, egyenesen meg fogom tőle kérdezni, hogy a NATO-ratifikáció késleltetése összefüggésben van-e az uniós források befagyasztásával”.

Hozzátette: bízik benne, hogy a magyar miniszterelnök nem kötné össze a két ügyet, mert Finnország sem tett így soha. Mint fogalmazott,

Mi mindig korrektek voltunk.

A finn kormányfő kijelentéseire, hamar reagált Orbán, aki Twitter-bejegyzésében a barátjának nevezte Sanna Marint, és tagadta, hogy bármikor is összekötnének bármilyen ügyet az uniós forrásokkal.

„Ez más ügyek mellett Finnország NATO-csatlakozására is érvényes. A magyar kormány ezt támogatja, és az Országgyűlés napirendre tűzi a kérdést, ahogy megkezdődik a 2023-as ülésszak”

— írta Orbán.

A 30 NATO-tagország közül eddig még egyedül Törökország és Magyarország nem szavazta Finnország és Svédország NATO-csatlakozását.

Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter szerint az északiak tettek már előre mutató lépéseket, „de ezek jelen pillanatban nem elegendők”.

A magyar kormány egyébként már többször ígéretet tett arra, hogy hamarosan döntenek a két ország kérelméről, ám ezt az időpontot folyamatosan késleltették. Gulyás Gergely korábban az Országgyűlés decemberi ülését említette, Orbán Viktor azonban a múlt heti V4-es csúcson már a 2023-as időpontról beszélt az üggyel kapcsolatban.

Valódi Hírek