Mire készülnek Orbánék? Százmilliókért vásárolt könnygázt a kormány a télre

Jönnek a tüntetések a hétszeresére emelt rezsiköltségek miatt.

286,84 millió forintért

vásárol különféle könnyfakasztó spray-ket a kormány – írja a Menedzsment Fórum.

Érdekes az is, hogy az 50 ezer darabra szóló, 40 milliliteres könnygázakra, valamint a 10 ezer darabos, 75 milliliteres eszközökre kiírt pályázatot a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. nyerte el, amelynek tulajdonosa 2022 júniusától a Honvédelmi Minisztérium.

A cég nettó árbevétele a tavalyi év során egyébként

95,6 milliárd forint volt, ami 4,7 milliárdos tiszta profitot eredményezett.

A közbeszerzésre ajánlatot tett még a Milipol Zrt. és a Kraft HD Zrt. is, melyekből az előbbi lehet érdekesebb, ugyanis a fegyver- és ruházati kereskedőcég a Csányi Sándor OTP-vezér bizalmasának számító Ecsedi Ferenctől tavaly júniusban került a Honvédelmi Minisztérium egyik érdekeltségének, a Techimpex Kft.-nek a tulajdonába, majd idén októberben azzal került be a hírekbe, hogy több százezer lőszert értékesített a Védelmi Ügynökségnek és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának — számolt be róla a Menedzsment Fórum.

A lap felhívta a figyelmet arra az érdekességre is, hogy épp az országos pedagógussztrájk napján, október 5-én is kiírt egy pályázatot a Védelmi Ügynökség védelmi eszközökre, köztük könnygázra, melyben nincs rögzített ár és darabszám sem, csak az 1 milliárd forintos beszerzési sapkát jelölték meg. Ezen túl az sincs feltüntetve, hogy kinek a számára szerezték be nagy mennyiségben az eszközöket, csupán annyit közöltek, hogy

„Magyarország érintett szervezetei számára”.

A tenderre november 8-ig lehetett pályázni többek között nagy mennyiségű CS (orto-klórbenzilidén-malinitril), valamint OC (paprika) hatóanyagtartalmú, számtalan kiszerelésű spray, jet, hab és gél, sőt kanna formátumú könnygázokkal.

De nem csak hagyományos könnygázokat használ az ORFK, tavaly arról számoltak be, hogy modern, habalapú könnyfakasztó spray-t is rendszeresítettek. Az új eszköz számtalan előnnyel bír a régi gázspray-kel szemben. A korábbi R92-es típusmegjelölésű gázspray-t egy sokkal modernebb, amerikai gyártmányú eszközre cserélték, a Sabre Security Equipment Corporation MK-3 Pepper Foam paprika habspray-re, ami

komoly „szintlépést” jelent.

Az új egyéni könnyfakasztó habspray 50 milliliteres kiszerelésben kerül a rendőrökhöz, melyből korábban már a Magyar Honvédség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is rendelt a gyártó hasonló termékéből. A NAV mintegy 3 ezer darabot rendelt.

Tavaly egyébként a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsoksága is vásárolt „kényszerítő és védőeszközöket” közbeszerzés révén.

(mfor.hu)

Valódi Hírek