Felháborító: Hetente meggyilkolnak egy nőt, az Orbán-kormány mégsem tesz semmit

Orbánék valamiért nem akarnak tenni a családon belüli erőszak ellen. Az ellenzék azonban küzd.

November 25. a nők a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. Ez alkalomból nyílt kiállítást az Európához Tartozunk Egyesület a Momentum nőügyi munkacsoportjának tagjainak közreműködésével a Klauzál téren. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy Magyarországon is hatalmas veszélyt jelent a családon belüli erőszak.

„Az az igazság sajnos, hogy Magyarországon is minden ötödik nőt bántalmaznak, holott a nők elleni erőszak a megfelelő eszközök használatával megelőzhető. Emiatt küzdünk azért Európában és Magyarországon is, hogy legyen az uniós jogban új bűncselekményi tétel a nemen alapuló erőszak” – mondta Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője.

A politikus elmondta, hogy a Momentum a hazai és az európai parlamentekben is felszólította már a kormányt arra, hogy csatlakozzon az Isztambuli Egyezményhez, a kormány azonban törvényben utasította el, hogy nem csatlakoznak az egyezményhez. (Orosz Anna országgyűlési képviselő egyébként a parlamentben is felszólította ma erre az Orbán-kormányt.)

„Minden héten meghal egy nő családon belüli erőszak miatt”

– mondtaKerekes Andrea, a Momentum Nőügyi Munkacsoportjának egyik vezetője, aki felhívta arra is a figyelmet, hogy ha valaki észlel a környezetében bántalmazást, ne forduljon el, segítsen.

Niedermüller Péter, a 7. kerület polgármestere hangsúlyozta, hogy a magyar kormánynak nagy felelőssége van ebben a témában. De nemcsak amiatt, hogy nem ratifikálta az Isztambuli Egyezményt immáron 10 éve, hanem azért is ahogyan beszél a nőkről és amilyen női szerepeket kínálnak fel.

Valódi Hírek