Őrület: Orbán sunyin elmenekült, mikor megkérdezték az EU-s milliárdok befagyasztásáról (+videó)

Különösen válaszolt a kormányfő.

Oroszország Ukrajna ellen megindított háborújának kitörése óta érzékelhetően meggyengült a V4 országok közötti egység. Ennek egyik fő oka, hogy a magyar kormány jóval kevesebb területen támogatta Ukrajnát, mint a többi ország. A V4 országok kapcsolatának az sem tehetett túlságosan jót, hogy a csütörtöki találkozó előtt Orbán Viktor nagy-magyarországos sálban mutatkozva drukkolt a futball-válogatottnak.

Szintén a találkozó előtt derült ki, hogy az Európai Bizottság nem elégedett a magyar kormány „intézkedéseivel”, amik az uniós pénzek magyarországi folyósításának feltételei lennének, ezért

mintegy 3000 milliárd forintnak megfelelő kohéziós támogatás befagyasztását javasolták.

Az ügyben a V4-es országok pénzügyminisztereinek is szavazniuk kell az Európai Tanács decemberi ülésén.

Ugyan óriási összegről van szó, Orbán Viktor a magyar közmédia kérdésére úgy reagált, mintha nem is értesült volna az uniós források befagyasztásról:

„Ami a tárgyalásokat illeti: azok jól haladnak.

17 pontból álló csomagról egyeztünk meg az Európai Bizottsággal. Ez úgy történt, hogy ők megmondták, mit akarnak. Ez 17 akarás volt. Ezeket konkretizáltuk és végrehajtottuk. Tehát most várjuk, hogy a november 30-án esedékes ülésen döntsenek a Bizottság tagjai.

Mi mindent teljesítettünk, amit vállaltunk, és amiben megegyeztünk.

Azóta persze már van 18. igény is, arról is megegyeztünk, hogy azt is teljesíteni fogjuk, de annak a határideje az nem most van, hanem márciusban, és a Bizottság ezt a márciusi határidőt fogadta el. Az is meglesz. Tehát mi úgy érezzük, hogy minden akadály elhárult az európai intézmények, a Bizottság és Magyarország között, ami a megállapodást eddig hátráltatta”.

A lakájmédia riportere persze nem kérdezett vissza, hogy mit gondol a miniszterelnök a friss fejleményekről, amik szerint legalább három területen gyengék az új magyar szabályok, és a 3000 milliárd befagyasztása mellett várhatóan 17-ről 27-re növelik az elvárt intézkedések számát.

Amikor a 444 kérdezte arról Orbánt, hogy mit szól a befagyasztáshoz, és érez-e személyes felelősséget amiatt, hogy a Bizottság továbbra is súlyos korrupciós kockázatot lát Magyarországon, nem válaszolt, csak egyszerűen elsétált:

A lap felidézte, hogy ugyan Eduard Heger szlovák miniszterelnök egy közös fotóval próbált viccet csinálni Orbán nagy-magyarországos sáljából, a szlovák sajtó mégis megkérdezte Orbánt, mit akart ezzel kifejezni. Orbán könnyedén csak annyit felelt:

„Take it easy!”

A V4 országok többi miniszterelnöke többször is utalt rá, mennyire fontosnak tartják, hogy Magyarország végre jóváhagyja Finnország és Svédország NATO-csatlakozási kérelmét, amit már csak hazánk és Törökország nem szavazott meg. Orbán válaszából kiderült: erre a parlament őszi ülésszakában már nem kerül sor (nem mint az Aranybulla-törvény), mint Orbán elmondta, csak jövőre, az első parlamenti ülésen hoznak döntést a két ország NATO-csatlakozásáról.

(444.hu)

Valódi Hírek