Agyrém: Így kényszeríti a kormány a távhőcégeket, hogy a méregdrága gázt vegyék az olcsóbb megoldás helyett

Ki van ez találva.

Geotermikus energiával csökkenthető lenne a rezsi, de az MVM szankcionálja a használatát — írta a Népszava szerdán.

Még Palkovics László jelentette be a lemondása előtt, hogy geotermikus energiára állítanák át a hazai távfűtési rendszereket. Az egykori miniszter azt is közölte, hogy az évtized végéig összesen 16 milliárd euró (mai árfolyamon 6500 milliárd forint) értékben segítik az energiaátmenetet, amelybe

a geotermia-projektek is beletartoznak.

Palkovics ugyan távozott, de a pénzosztás mégis elkezdődött: a PannErgy Nyrt. két pályázatot is nyert ebben a tárgyban a napokban. Ennek ellenére a geotermia-projekt nem éppen úgy halad, ahogyan az logikus vagy elfogadható lenne.

Míg ugyanis a kormány elvárja a településektől az energiafelhasználás csökkentését, az állami tulajdonú MVM kötbérrel sújtja a szerződésben rögzítettnél kevesebbet fogyasztó távfűtő cégeket.

„Az állami energiaszolgáltató tavaly úgy módosította a szerződési feltételeket, hogy a korábbi évenkénti elszámolás helyett havonta nézik, hogy a partner mennyi vételezett a lekötött mennyiséghez képest. Ha az eltérés meghaladja a 25 százalékot, vagyis ennyivel többet vagy kevesebbet használnak, akkor

kötbért kell fizetni”

— írja a Népszava.

A Szegedi Távfűtő (Szetáv) Kft. például októberben az enyhe idő miatt jelentősen kevesebb gázt vett, ezért az MVM 78 milliós kötbérrel sújtotta a céget.

Ha a geotermikus kapacitást is kihasználták volna, ez az összeg még nagyobbra rúgna — ezt már Kóbor Balázs, a cég igazgatója mondta a Szeged Tv-nek.

A lap felhívja a figyelmet, hogy a geotermikus energia hasznosítása komoly tőkét és infrastrukturális beruházásokat igényel.

Az értékesítési árat a MEKH határozza meg, a fosszilis energiahordozókhoz képest 10-15 százalékkal alacsonyabban.

Ám a hivatal a távhőszolgáltatóknak 1 gigajoule hő után tízszer annyi támogatást fizet, ha azt gáz égetésével termelik, mintha geotermikus energiából nyerik.

Így jobban megéri az MVM-nek gázt, mint geotermikus energiát venni.

Egy neve elhallgatását kérő energiaszakértő szerint az egész mögött a kormánnyal hagyományosan jó kapcsolatokat ápoló gáz- és olajlobbi áll.

 

Valódi Hírek