Ugrottak az uniós pénzek? Vészjósló felszólítást küldött az EP a döntéshozóknak Magyarországgal kapcsolatban

Egyre forróbb a talaj Orbán alatt.

A 17 kitárgyalt korrupcióellenes intézkedés teljes körű végrehajtása sem elegendő ahhoz, hogy Magyarországon megszűnjenek az EU pénzügyi érdekeit érő rendszerszintű kockázatok — derül ki az Európai Parlament új határozattervezetéből.

Az Európai Parlament (EP) ötpárti állásfoglalás-tervezete felszólítja az EU döntéshozóit: addig ne hagyják jóvá a Magyarországtól visszatartott támogatásokat, amíg be nem bizonyosodik, hogy a korrupcióellenes intézkedések hatékonyak és visszafordíthatatlanok, illetve amíg a kormány végre nem hajtja a jogállamiság érvényesülését célzó valamennyi brüsszeli ajánlást.

A Népszava birtokába jutott határozattervezetben leszögezik:

„az Európai Bizottság (EB) és a kormány között kitárgyalt 17 korrupcióellenes intézkedés teljes körű végrehajtása sem elegendő ahhoz, hogy Magyarországon megszűnjenek az Európai Unió pénzügyi érdekeit érő rendszerszintű kockázatok”.

A tervezetben felszólítják az Európai Bizottságot: addig ne utalja a tervet jóváhagyásra a tagállami kormányok elé, amíg Magyarország nem tesz eleget a jogállamiság terén tett valamennyi brüsszeli ajánlásnak, és amíg nem hajtja végre az EU Bíróságának és az Emberi Jogok Európai Bíróságának valamennyi vonatkozó ítéletét.

A lap ugyanakkor hozzáteszi, az uniós intézményeknek

nem kell figyelembe venniük

az EP véleményét.

 

Valódi Hírek