Megvadult az EU döntésétől Orbán embere, majd rögvest kunyerálni kezdett tőlük

Ki érti ezt?!

A „szankciós energiaár-emelkedés” miatt kialakult műtrágya helyzet megoldására hétfőn bemutatott brüsszeli javaslatok csak hosszabb távon jelentenének megoldást, márpedig a gazdáknak azonnali segítségére van szükségük — álítja az Agrárminisztérium a közleményében.

Az uniós agrárminiszterek hétfői ülésén soron kívül, rendkívüli támogatási intézkedések kidolgozását és bevezetését kérte az Európai Bizottságtól Nagy István Brüsszelben.

A „szankciós energiaár-emelkedés” a műtrágyagyártást extrémen sújtja, és ez kihat az élelmiszer árakra is — állítja a tárca,

egyetlen szót sem fordítva a választások előtti fejvesztett költekezésre,

amely döntően hozzájárult az egekbe szökő inflációhoz.

A tárca közleménye szerint a Mezőgazdasági és Halászati Tanács november 21-i ülésén az Európai Bizottság bemutatta a műtrágyák elérhetőségére és megfizethetőségére vonatkozó közleményét. Az ülésen Magyarországot képviselő Nagy István azt mondta: a bizottság javaslata nem több, mint a már rendelkezésre álló eszközök és eddig megtett intézkedések összefoglalása.

A szerves trágyák előtérbe helyezése és a fenntartható ammóniára való áttérés támogatása kétségkívül jó és hasznos kezdeményezések, azonban rövid távon nem kínálnak megoldást az energiaárak emelkedése miatti helyzet kezelésére — véli a tárcavezető.

Márpedig a jelenlegi nehéz helyzetben, amikor az élelmiszerárak az egekbe szöktek és az élelmezésbiztonságot is veszély fenyegeti az elszabadult műtrágyaárak és input költségek miatt, egyértelmű, hogy a gazdáknak a lehető leghamarabb további

rendkívüli uniós támogatásra van szükségük

— utalt rá a miniszter, hogy a kormánya nem tud segíteni a magyar gazdáknak.

Azt állította: a válsághelyzetet „a háború és az arra válaszul adott

elhibázott brüsszeli szankciók okozzák„,

amelyek az energiaárak emelkedéséhez vezettek — ezzel csatlakozott a kormányzati papagájkommandó által szajkózott féligazságokhoz.

Véleménye szerint ez teljesen mértékben független a mezőgazdaságtól, ezért nem lehet kizárólag a közös agrárpolitika forrásaira támaszkodni.

A miniszter elengedhetetlennek tartja a KAP-on kívüli friss uniós források bevonását. Kijelentette: a leghatékonyabb kezelése a helyzetnek azonban mégiscsak az azonnali tűzszünet és a béke lenne.

Ez stabilizálná az energiapiacokat, csökkentené az alapanyagok árát, és így megoldaná a mezőgazdasági ágazatra is nehezedő kihívásokat, amelyek az élelmezésbiztonságot, az élelmiszerellátást és az élelmiszer megfizethetőségét egyaránt veszélyeztetik — jelentette ki Nagy István a szaktárca közleménye szerint.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek