Kitálalt a Tesco vezérigazgatója az ársapkákról: Így ver át a kormány mindenkit a hatósági árakkal

Csak a Tescónak évi 11 milliárd vesztesége származik ebből.

Éves szinten akár 11 milliárd forintos veszteséget okoznak a Tesco Globál Zrt.-nek az ársapkák, amelyek torzítják a piacot, és más termékek árát mesterségesen megdobják — erről a Tesco Globál Zrt. vezérigazgatója, Pálinkás Zsolt beszélt a Forbes-nak hétfőn.

Pálinkás elmondta, az ársapka tekintetében az elején jó volt a szándék, mert erősítette a vásárlói bizalmat.

Azóta azonban kiderült, hogy egy-egy ilyen bejelentés nagyon meg tudja zavarni a piacot — legutóbb a burgonyára és a tojásra tettek ársapkát.

Pálinkás azt tapasztalta, hogy

„hiába folyamatos az ellátás, az emberek ilyenkor ráugranak az adott termékekre, exponenciálisan, nagyon hirtelen megnövekedik, és

mesterséges lesz a kereslet”.

Hozzátette: az árstopnak más termékek árkorrekciója miatt árfelhajtó hatása is van, és így még gerjesztheti is az inflációt.

Az áruhiánnyal kapcsolatban elmondta, arra például nem számítottak, hogy 700 százalékkal fog felmenni a forgalom a cukron, mert a kiskereskedők is elkezdtek hozzájuk járni, hiszen sokkal olcsóbban vették meg a cukrot polci áron, mint beszerzési áron.

A tojás és a burgonya esetében bevezetett korlátozásról azt mondta:

„Azt láttuk, hogy hiába teljes mértékben biztosított az ellátásunk tojásból és burgonyából, a biztonság kedvéért bevezettünk mennyiségi korlátozást, viszont már lazítottunk is”.

A hatósági ár hatásait jól szemlélteti Pálinkás példája a csirkéről:

„nyilvánvalóan megdobja a keresletet a csirke melle iránt, de mivel nem lehet csak a mellét árulni, szegény állatot egészben kell levágni, mert nem tud ilyen gyorsan alkalmazkodni az evolúció ezekhez az igényekhez. (…) Ezért van kevés csirke, és ezért van az, hogyha kifogy a csirkemellfilé, akkor az állat összes többi részét

aránytalanul drágán lehet csak megvásárolni”

— mondta, hozzátéve: nem gondolja, hogy az ársapkával jól járnak a vásárlók, sőt:

„Még sok inflációs ütem lesz, bár talán már kisebb mértékűek, de egyre inkább ki fog nyílni ez az olló, és egy idő után el fogunk érni oda, hogy az import olcsóbb lesz, mint a helyi beszerzés”.

Pálinkás szerint az ársapka már önmagában

veszteséget generál.

 

Valódi Hírek