Durva változások jönnek: A kormány a munkavállalók megmaradt jogait is keményen korlátozza

Nehéz világ lesz.

A kormány nem csak az Uniós jogharmonizációs törekvéseket írta bele a javaslatba, hanem más területeken is belenyúlt a Munka Törvénykönyvébe Bár a minimális szintre behúzott apai szabadság kapta a legnagyobb sajtóvisszhangot, a módosítások listája alapján a szabadságolástól kezdve a munkabeosztáson és a kiküldetéseken át az egészségügyileg alkalmatlanná váló dolgozók jogaiig rengeteg minden hátrányos irányba változna.

A november elején benyújtott törvényjavaslatot valószínűleg decemberben fogja tárgyalni a parlament, ha elfogadják sok helyen csorbulhatnak a munkavállalók jogai.

A tervezet bevezeti a „munkakör ellátásra egészségügyi okból alkalmatlan” fogalmát és ezekre az esetekre megkönnyíti a munkaadóknak az érintett munkavállaló elküldését. Eddig, ha egy munkavállaló alkalmatlanná vált munkája elvégzésére, akkor más munkakört kellett neki keresni, vagy végkielégítéssel elküldték. Az új törvény értelmében már nem kell új munkakört keresni, egyszerűen nem dolgozik majd a munkavállaló, így nem kap bért, ezért valószínűleg magától felmond majd.

A mostani terv szerint a szabdságoláson is változtatna a kormány, eddig 7 szabadnappal a munkavállaló rendelkezett, de a javaslat alapján a továbbiakban a munkáltató „kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén” megtagadhatja még ennek a 7 napnak a kivételét is a dolgozó által kért időpontban.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint ebből az következik, hogy a dolgozó a magánéletét akkor éli, amikor megengedik neki. Kifogásolta azt is a szakszervezeti vezető, hogy érdemi egyeztetés ezt a törvényt sem előzte meg.

(via telex.hu)

Valódi Hírek