Mától kellene működnie Orbánék „korrupcióellenes” sóhivatalának, de valami közbejött

A „hatóság” működése, az egyik feltétele az uniós források feloldásának.

Se Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke, se Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője nem tudott bejutni az Integritás Hatóság XI. kerületi Bartók Béla úti épületébe november 19-én, szombaton, azon a napon, amikor a hatóságnak hivatalosan meg kell kezdenie a működést — írta a Magyar Narancs.

Bár némileg különösnek tűnhet, hogy a korrupció visszaszorítására felállított hatóság úgy kezdene el működni, hogy az épülete zárva van és nem lehet ügyintézést kezdeményezni, azért megjegyezzük: ugyan szombaton a legtöbb közintézmény zárva tart, ám ez nem jelenti azt, hogy nem azok nem is működnek. Tehát az Integritás Hatóság elnevezésű hivatal, akár nyitott ajtókkal is várhatná az érdeklődőket.

Varga Judit igazságügyi miniszter az unió által felfüggesztett források feloldásához megkövetelt független korrupcióellenes hatóság felállításáról szóló törvényt szeptember 23-án nyújtotta be az országgyűlés elé.

Az új Integritás Hatóság hivatalból vagy bárkinek a panaszára „minden olyan esetben fellép, ahol a Hatóság álláspontja szerint valamely, az európai uniós források felhasználása vagy annak ellenőrzése körében feladat- és hatáskörrel rendelkező szervezet, ideértve a szerződéskötőt is, nem tette meg a szükséges lépéseket olyan csalás, összeférhetetlenség, korrupció és egyéb jogsértés vagy szabálytalanság megelőzésére, felderítésére és kijavítására, amely befolyásolhatja vagy súlyosan veszélyeztetheti az európai uniós költségvetés hatékony és eredményes pénzgazdálkodását vagy az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelmét”.

A hatóság felállításáról szóló jogszabály kimondta: az Integritás Hatóság elnökét november 4-ig kell kinevezni, és a szervezetnek november 19-től – az Európai Bizottság által szabott határidőre – meg kell kezdenie működését.

A hvg.hu arról írt, hogy a dátumok alapján az derül ki, hogy a hatóságot elképesztő sebességgel igyekeztek összetákolni, az egyik alelnöknek kinevezése után arra sem volt ideje, hogy az önéletrajzát elküldje a lapnak.

A kemény munkálatok után így az sem meglepő, hogy nem vállalták a szombati nyitva tartást. Ám előfordulhat az is, hogy tulajdonképpen nincs ember, aki kinyitná az ajtókat: tíz nappal az indulás előtt még azt sem lehetett tudni, egyáltalán mennyi pénzből gazdálkodhat a korrupcióellenes sóhivatal.

(hvg.hu)

Valódi Hírek