Kiderült, hogyan tudnak szándékosan csalni Orbán hazug nemzeti konzultációjával

Ráadásul könnyű is átverni a rendszert.

Már 340 ezren visszaküldték a kormány nemzeti konzultációs kérdéssorát, pedig a Magyar Posta még el sem juttatta mindenkihez az ívet tartalmazó levelet – büszkélkedett el csütörtökön Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, közölve ezzel a hivatalosan október 14-én indult legújabb kormányzati akció első részvételi részeredményét.

Csakhogy az eddigi 340 ezer válasz nem tűnik soknak, ráadásul csak 3 hét van hátra a konzultáció december 9-i zárásáig. A 340 ezres számot Szentkirályi Alexandra ugyan magasnak értékelte, de összehasonlítva a hivatalos start – október 14-e, a levelek postázásának indítása – óta eltelt bő egy hónap válaszadói adatát a korábbi konzultációk hasonló adatával, a számok azt mutatják, hogy a legújabb nemzeti konzultáció időarányosan

nem teljesít jól.

A 340 ezer válasz, ami óránként mintegy 472 visszajelzést jelent, legfeljebb a középmezőny aljára pozicionálja ezt a konzultációt — annak ellenére, hogy még Orbán Viktor is lelkesen kitöltötte.

Például a legutóbbi, a tavaly nyáron – szintén offline és online is – zajló, a járvány utáni életről szóló konzultációban az első egy hónap után Szentkirályi Alexandra 547 ezer válaszról adott hírt. Ezzel az a második legsikeresebb első egy hónapot maga mögött tudó akció. A csúcstartó a 2018-as “családvédelmi” konzultáció volt az első hónap 773 ezer válaszával.

Ha ennek az okát keressük, szembetűnő, hogy az offline akcióra, vagyis a levelek szétküldésére most jóval később indították rá az online konzultációt.

Bár nem tudni, mi tartott bő egy hónapig az online felület élesítésén, de szinte biztos, hogy nem azoknak a biztonsági réseknek a foltozgatásával telt az idő, amelyeket a korábbi nemzeti konzultációknál az online felületen tapasztalhattunk — az online felület semmit sem fejlődött tavaly óta.

Fő biztonsági elemként most is csak az a fejlesztés szerepel, amit már mindkét 2021-es konzultációnál is alkalmaztak. E funkció lényege, hogy az adatok – név, lakcím, életkor, telefonszám és e-mail – megadása után csak az e-maiben kapott linkkel lehet kitölteni az ívet.

Csakhogy az e-mailen kívül a többi adatot nem ellenőrzi a rendszer, bármit meg lehet adni – a tévedés lehetősége és a szándékosság is megengedett. Csak az e-mailt vizsgálják, és kétszer nem lehet ugyanazzal kitölteni. De egy mindössze két perc alatt létrehozott másik, majd egy harmadik vagy negyedik e-mail címmel újra és újra ki lehet tölteni a konzultációt.

Így a hvg.hu kipróbálta, hogy Charles Darwin 1882-ben meghalt, 130 éves természettudóst, besenyszögi lakost minden további nélkül elfogadta a rendszer. Telefonszámnak Rogán Antal hivatalának telefonszámát adták meg.

Ez azt is bizonyítja, hogy az akár szándékos csalás, manipuláció idén sem lehetetlen. Azért idén sem, mert mióta létezik online is a nemzeti konzultáció, azóta mindegyiknél volt olyan biztonsági rés, amely lehetőséget adott az esetleges visszaélésre is. A kormányt pedig soha nem zavarta, hogy emiatt a konzultációk eredményének hitelessége erősen támadható.

(via hvg.hu)

Valódi Hírek