Az eltés gólyák listázásától a zsidózáson át a Momentumig — Stummer János kacskaringós pályaíve

Májusban még a Jobbik elnöke szeretett volna lenni, most a Momentumban találta meg a számításait.

Kedden elsőként számoltunk be róla, hogy a Momentumba igazol Stummer János, a Jobbik korábbi alelnöke.

Stummer János idén májusban lépett ki a Jobbikból, a Momentumhoz való csatlakozását pedig azzal magyarázta, hogy „az eddig megszerzett tapasztalatait a lehető legmegfelelőbb helyen szeretné kamatoztatni”.

A Gyulán született, 38 éves politikus közel másfél évtizedes politikai pályafutása nem mentes a botrányoktól sem, mostani cikkünkben a nevéhez kötődő legemlékezetesebb eseményeket idézzük fel.

Stummer János 2006-tól az ELTE Budaörsi úti kollégium bölcsész diákbizottságának elnöke, 2007-től az ELTE BTK hallgatói önkormányzatának alelnöke, 2008-tól az ELTE Kollégiumi Hallgatói Önkormányzatának elnöke.

2007 és 2008 között egy évig az ELTE BTK Kari Tanácsának, 2008 és 2009 között az ELTE Szenátusának tagja.

2010-től az ELTE BTK Könyvtártudományi Doktori Programjának hallgatója, de tanulmányait politikai feladatai miatt megszakította. (2009-től a Jobbik tagja.) Ugyanezen idő alatt 2010 és 2014 kötött az ELTE BTK Könyvtártudományi Tanszékén főállású egyetemi tanársegédként dolgozott.

2013-ban nyilvánosságra került, hogy az ELTE BTK hallgatói önkormányzata listázta a gólyatáborba jelentkezőket világnézetük, vélt származásuk alapján. A lista szerzői között Stummer neve is szerepelt.

A lista 2009-ben készült, Stummer ekkor az ELTE BTK HÖK alelnöke volt.

A listán 600 hallgató adatai és a hozzájuk fűzött megjegyzések szerepelnek. Olyanok, mint például:

„filmb*zi, ateista, Demszky-ismerős”,

vagy éppen

„rendes néptáncos katolikus lány, pistának jó lesz :)”,

máshol pedig

„csúnya zsidó feje van”.

További megjegyzések még: „MTK-szurkoló, de amúgy refi”, „egészséges világlátású, klassz csaj”, „Ismerős Arcok a kedvence és Horthy emlékiratai”.

„Félvér lehet a kislány, és az összes képen óriási r*banc”, „szerintem cigó”, „biztos, hogy ratyi”, „Kürt alapítványi iskola sok zsidó tanárral”, „langy fideszes”, „belpesti zsidó p…”, „jó segg”, „b…ni való egyiptológus”.

A botrány hatására Stummert fizetés nélküli szabadságra küldték, majd kezdeményezte az egyetemnél a munkavégzés alóli felmentését.

2016-ban, immár a Jobbik budapesti regionális igazgatójaként, a Jobbik március 15-i megemlékezésén mondott botrányos mondatokat.

Stummer János a Jobbik 2016. március 15-i budapesti megemlékezésén

2016. március 15-én a Jobbik budapesti rendezvényén Petőfi Sándor szobrának megkoszorúzásakor az Új Magyar Gárda tagjai álltak sorfalat.

Stummer János, a Jobbik budapesti regionális igazgatója arra tett javaslatot a megemlékezésen, hogy a Sorsok Háza helyén jöjjön létre a Magyar Sorsok Háza, ahol

„a holokauszt vitrinje helyett, mellett teret kap a magyar nemzet összes fájdalma és minden egyes feltámadása” .

(forrás: MTI, idézi a Tett és Védelem Alapítvány)

Stummernek ezt a különbségtételét nehéz másképp értelmezni, mint hogy a zsidók szerinte nem lennének magyarok.

Az eseményen egyébként Stummer mellett felszólalt Toroczkai László, Vona Gábor és Dúró Dóra is, a rendezvényen az Új Magyar Gárda tagjai álltak sorfalat.

Stummer egy évvel később, 2014-ben a netadó elleni tüntetőkbe állt bele. Szokatlanul durva, trágár hangvételű posztját (mely megtalálható >>ITT<<, amíg le nem törli) úgy fejezi be:

„Én már soha nem leszek független. Jobbikos vagyok. Neked, ha úgy jobban tetszik, náci. Ezt meg én szarom le.

Független nem leszek, Tőletek viszont függetlenítem magam. Ez a Ti harcotok. A háború viszont a miénk. Az enyém és azoké, akik mellettem álltak a stand mellett az utóbbi években.”


.

Stummer János jobbikos pályafutása 2022 májusában ért véget, miután Jakab Péter riválisaként akkor elbukta a párt elnöki székéért folytatott küzdelmet a Jobbik tiszújító kongresszusán.

A Momentumhoz való csatlakozását kedden jelentette be Gelencsér Ferenc pártelnök és Bedő Dávid parlamenti képviselő társaságában.

Valódi Hírek