Katasztrofális helyzet: Döbbenetesen keveset költenek Pintér Sándorék az egészségügyre

Legalább vannak stadionok.

Magyarország GDP-arányos egészségügyi kiadásai a harmadik legalacsonyabbak az Európai Unióban, mindössze a bruttó hazai termék 6,4 százalékát költjük egészségügyre, 2010-ben 7,5 százalékot fordítottunk erre a szektorra — derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Versenyképességi jelentéséből.

Az Európai Unióban nem nagyon változott az egészségügyi kiadások GDP-arányos átlagos szintje, Magyarországon azonban egy csökkenő trend figyelhető meg.

Magyarországon az egészségügyi kiadások

68 százaléka származik állami forrásból,

ami 12 százalékponttal alacsonyabb az Európai Unió és 10 százalékponttal a többi visegrádi ország átlagánál.

A háztartások közvetlen egészségügyi kiadásai a GDP 1,8 százalékát teszik ki, ez abból következik, hogy nem intézményesült formákban, például egészségpénztárakon vagy kiegészítő magán egészségbiztosításokon keresztül költenek az emberek egészségügyre, hanem saját zsebből.

Magyarországon a praktizáló orvosok és főként az egészségügyi szakdolgozók lakosságarányos száma alacsonyabb az uniós és a régiós átlagoknál.

A magyar egészségügyi rendszer nagyon kórházközpontú, ez annka köszönhető, hogy nem megfelelő a szociális és az egészségügyi ellátórendszer közötti együttműködés.

Valódi Hírek