Indulhat a feljelentési dömping: Anonim módon is be lehet jelenteni az uniós pénzek ellopását

Visszaszámlálás indul.

A területfejlesztési miniszter utasítására anonim bejelentő rendszer létesül az uniós forrásokkal kapcsolatos visszaélések felderítésére.

A kormány narratívája szerint az uniós források átlátható és szabályszerű felhasználása érdekében jött létre a Belső Ellenőrzési és Integritási Igazgatóság.

Ez a testület felelős az uniós támogatásokat felhasználó programok végrehajtásában és felhasználásában tevékenykedők összeférhetetlenségi- és érdekeltségi nyilatkozatainak ellenőrzéséért, elvileg gondoskodik az összeférhetetlenségi helyzetek elkerülésével kapcsolatos tudatosság növeléséről, továbbá azonosítja a lehetséges összeférhetetlenségi helyzeteket és ennek keretében kockázatelemzést is végez.

Az összeférhetetlenséggel kapcsolatos anonim felület 2022. november 15-től elérhető.

A pályázatokkal foglalkozó kormányzati oldalon gyorsan és egyszerűen lehet bejelenteni az uniós források felhasználásával kapcsolatos esetleges összeférhetetlenséget, amelynek kivizsgálásáról az Igazgatóság gondoskodik.

Ismert, hogy a magyar kormány a jelenleg befagyasztott uniós pénzek megszerzése érdekében több “korrupcióellenes” intézkedést is hozott az Európai Bizottság kedvéért — ilyen intézkedés

az Integritás Hatóság létrehozása is.

Az idézőjel azért indokolt, mert egyre szaporodnak a jelek, hogy az Integritás Hatóság valójában csak egy alibi arra, hogy a kormány megkapja a pénzeket.

Az Integritás Hatóság elvileg független, és eléggé limitált jogköre lenne a korrupciós ügyekben, azaz vizsgálódhat, javasolhat, de nincs önálló nyomozati jogköre.

A korrupcióval szemben tehát gyakorlatilag továbbra is

Polt Péter ügyészségének kellene eljárnia.

Valódi Hírek