Átverte a kormány a nyugdíjasokat: Itt az igazság a nyugdíjprémiumról

Pinokkió csöndben sír a sarokban.

A kormány 5,2 százalékos gazdasági növekedést tervezett az idei évi költségvetésben, és ezzel számolva 68,46 milliárd forintot különített el nyugdíjprémiumra, mégis csak 23,5 milliárd forintot költ el rá — írta meg a 24.hu.

Az idei költségvetésben tervezett 5,2 százalékos növekedés alapján akinek legalább 80 ezer forint a nyugdíja, annak maximum 34 ezer forint lett volna a prémiuma.

A prémiumot azonban nem a költségvetésben jósolt GDP-növekedés alapján határozzák meg, hanem októberben állapítja meg azt kormány az aktuálisan becsült GDP-növekedés alapján.

A nyugdíjprémiumról szóló jogszabályban az idén 0,5-ös szorzót írtak elő, azaz ezek szerint a kormány idén októberben 4 százalékos növekedést becsült az idei évre.

Ezért az idén legfeljebb 10.000 forint lesz a prémium.

A kormány már azt is közölte, hogy a 2022-es nyugdíjprémium 23,5 milliárd forintba fog kerülni, noha korábban 68,46 milliárd forintos céltartalékot képeztek rá a költségvetésben.

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke, Karácsony Mihály azt mondta a lapnak, továbbra is úgy gondolják, hogy a jelenlegi, magas inflációval és rezsidíjakkal terhes időszakban a céltartalékból megmaradó összeget a mediánnyugdíj alattiak megsegítésére kellene fordítani.

A Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége (NYOSZ) elnöke, Némethné Jankovics Györgyi szerint is fontos lenne, hogy amit nyugdíjprémiumra különítettek el a költségvetésben, azt a nyugdíjasok kaphassák meg.

Mindkét nyugdíjas szervezetnél úgy vélik, az alacsonyabb nyugdíjúakat kellene kompenzálni a megmaradó 45 milliárd forintból.

Valódi Hírek