A német parlament megszavazta az uniós pénzek megvonását Magyarországtól

Hivatalos.

A német parlament támogatta a kormánypártok arra irányuló javaslatát, hogy az Európai Unió 7,5 milliárd euróval kevesebb uniós pénzt folyósítson Magyarországnak korrupciós és jogállamisági problémák miatt — írta a Dpa német hírügynökség. A német parlament alsóháza, a Bundestag, csütörtök éjjel elfogadta a határozatot.

A Politico még a szavazás előtt megszerezte a javaslatot, amelyben a három német kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a Szabad Demokrata Párt (FDP) frakciója arra szólították fel Olaf Scholz német kancellárt, hogy „alaposan vizsgálja meg”, hogy a magyarországi reformoknak „a gyakorlatban fenntartható hatása van-e”.

A javaslat megszavazása után, a német kormány nem fogja tudni figyelmen kívül hagyni saját pártjainak döntését, így az Európai Tanács szavazásán

a németek várhatóan a Magyarországnak szánt uniós pénzek csökkentésére szavaznak majd.

„Mindig rossz ízű dolog, amikor a németek fenyegetőzni kezdenek”

— vélekedett Navracsics Tibor területfejlesztésért felelős miniszter csütörtök este Székesfehérváron a fideszes káderképző Mathias Corvinus Collegium rendezvényén, amikor német álláspontról kérdezték.

Az Európai Bizottság szeptemberben javasolt nagy mértékű pénzmegvonást Magyarországgal szemben, a jogállamiság elveinek megsértései miatt, de a döntést az Európai Unió Tanácsára bízták. Ennek értelmében az uniós szakminiszterekből álló Tanács szavazásán dőlhet el, hogy a magyar kormány hozzájuthat-e az országnak járó uniós forrásokhoz.

A Bizottság javaslata szerint 3000 milliárd forintnyi összeget kellene elvonni Magyarországtól

az uniós pénzek felhasználásával kapcsolatos visszaélések miatt.

A magyar parlament október elején szavazta meg azt a törvénycsomagot, amivel 17 pontban tenne eleget a kormány az Európai Bizottság kéréseinek. Ezeknek az ígéreteknek a függvénye, hogy a 3000 milliárd forintnyi EU-s pénzt megkapja-e Magyarország.

Orbán Viktor éppen egy hónapja járt Berlinben, ahol találkozott is Olaf Scholzcal, de a Politico forrásai szerint a magyar kormányfő hűvös fogadtatásban részesült.

(politico.eu /telex.hu)

Valódi Hírek