Veszélyben az uniós források: A német parlament keményebb fellépést ígér Orbánnal szemben

A magyar kormány bajban van.

Németországban a kormány három koalíciós pártja nyomást helyez Olaf Scholz kancellárra, hogy alaposan vizsgálja meg a magyar reformokat, mielőtt rábólint az uniós pénzek kifizetésére.

A német országgyűlésben a kormánypártok csütörtökön bocsátanak szavazásra egy olyan indítványt, ami felszólítja a német kormányt, hogy alaposan vizsgálja meg, a magyarországi reformoknak van-e fenntartható hatása a gyakorlatban.

A mostani állásfoglallás csak a visszatartott 7,5 milliárd euróra vonatkozik, de ha negatívan ítélik meg a kormány intézkedéseit, annak következményei lehetnek a további 5,8 milliárd eurós forrás felszabadítására is.

„Komoly kétségek merülnek fel a magyar kormány politikai akaratával kapcsolatban, hogy a szükséges reformokat nem csak betű szerint, hanem ténylegesen is végrehajtják-e”

— olvasható a Politico által megszerzett dokumentumban.

A kormánypártok rendelkeznek a parlamenti többséggel, így valószínűleg átmegy az indítvány, a kormány pedig nehezen hagyhatná figyelmen kívül saját párjai politikusainak akaratát.

Az Európai Tanácsban minősített többséggel szavaznak a visszatartott pénzekről, és már több ország is megfogalmazott kritikus álláspontot, így Németország döntése kritikus lehet.

Valódi Hírek