„Nem kellene ekkora poklot csinálniuk!” — Rettentően felbőszültek a boltosok az új orbáni árstop miatt

„A kormánynak inkább nem kellene ilyen brutálisan emelnie az árakat”.

Rendkívül váratlanul érte a kereskedőket a kormány éjjel megjelent rendelete, amelynek értelmében, azonnal hatósági árassá tették a burgonyát és a tojást. A Népszava riportjában arról számolt be, hogy a legtöbb üzletben még régi árakkal találkozhattak a vásárlók.

„Ez már az új ár?” — kérdezték a tojásos pult felé mutatva a hazai élelmiszerlánc egyik budai üzletében. A boltban dolgozó férfi értetlenségének hangot adva közölte:

„Ez az ára tojásnak. Árstopos csak jövő héttől lesz”.

Majd egy eladó hölgy is magabiztosan azt állította, csak jövő héttől lesz érvényes az árstop, ugyanis ezt az információt kapták a központból, és ezt mondta Gulyás Gergely is.

„Amíg a központtól nem kapnak új árakat, nem tudnak mit tenni”

— válaszolta vállát megvonva a lapnak az eladó, akinek megmutatták az éjjel kiadott kormányrendeletet.

„A kormánynak inkább nem kellene ilyen brutálisan emelnie az árakat”

— jegyezte meg váratlanul, mire emlékeztették, hogy elvileg éppen, hogy megtiltja az áremeléseket a kormány.

„De nem kellene ekkora poklot csinálnia itt”

— jelentette ki az eladó.

Ezek után közölte: ez a kormány tönkretette a magyar gazdaságot, ezért szálltak el az árak.

„Most tönkreteszik a termelőket is, ezért nem lehet most már cukrot sem kapni a boltokban”

— tette hozzá, majd elmondta, kristálycukor az éppen van, de a 2,8-as tejet ne keressék, az nincs, és nem is tudják, mikor lesz.

Egy másik boltban is érdeklődtek a tojásról, hogy hatósági áras-e, mire a tulajdonos hölgy azt mondja: még nem ért rá ezzel foglalkozni, és különben is csak hétfőtől él az újabb árstop. Őt is emlékeztették, hogy éjjel megjelent a kormányrendelet, miszerint már csütörtök hajnaltól a szeptember 30-i áron kellene adni a tojást, és a burgonyát.

„Akkor ezen megint bukunk. Szeptemberben 95 forintért adtam. Csak az a baj, hogy én is drágábban veszem. Mint a cukrot, meg az olajat. Már ha egyáltalán kapok. Miért nem azokon segítenek, akik tényleg bajban vannak?”

— adott hangot indulatának a tulajdonos hölgy.

„Most a táblát is újra kell csináltatnom. Már amiatt is megbüntettek volna, ha nem írom át rajta, hogy már december 31-ig él az árstop”

— mondta.

Egy másik pesti üzletben szintén nem találtak tojást, az eladó magyarázkodni kényszerült, hogy náluk most éppen nem kapható. Más hatósági áras termékek is hiányoznak a polcokról: a 2,8 százalékos tej helyén 1,5 százalékosak sorakoznak, majdnem dupla áron. Cukorból pedig egy zacskónyit sem találtak az üzletben. A húshűtőben szintén csak az árcédula jelezi: itt időnként csirkemell is kapható 1499 forintért.

Egy másik, multi boltjában viszont volt árcsökkentett tej, csirkemell, cukor, tojás és burgonya is. A tojást 100 forint feletti áron kínálják, kivéve egy éppen akciósat, ami 89 forint, ám nem az éjjeli rendelet miatt. Egy közlönyt olvasó vásárló hiányolta is az árcsökkentést, de látva az eladók a tehetetlenséget, csak azt mondta:

„úgysem lehet kiigazodni az árváltozások között”.

Ebben az üzletben már értesültek az eladók is arról, hogy már él az árstop, de azt mondják: az árcédulát csak akkor írják át, ha a központból arra utasítás érkezik. Egy kétkilós kiszerelésű burgonyát 100 forinttal lejjebb is áraztak szerdához képest, de a többi termék ára egyelőre maradt ugyanott.

Nem meglepő, hogy a kereskedőket váratlanul érte a csütörtök 0 órától életbe léptetett új hatósági ár, hiszen szerdán még a kormány is egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett. Gulyás Gergely miniszter a délelőtti kormányinfón azt mondta: csak az M-es tojás, és a kései burgonya lesz hatósági áras. Délután pedig a Miniszterelnökség közleménye úgy fogalmazott: az összes tojásra és étkezési burgonyára vonatkozik az árstop.

Este háromnegyed 9-kor, a legtöbb bolt bezárása után, kiadta az MTI-nek a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményét, miszerint már csütörtöktől életbe lép a hatósági ár a tojásra és a krumplira.

A nagy üzletláncokat képviselő Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) már szerda éjjel jelezte: a reggeli üzletnyitásokra lehetetlen felkészülni az új árakkal, hiszen a rendelet kihirdetésének időpontjában az üzletek döntő többsége már bezárt, a dolgozók hazamentek.

(nepszava.hu)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/11/09/kiderult-a-magyar-lakossag-fizeti-meg-az-orbani-hatosagi-arak-kiterjeszteset

Valódi Hírek