Bajban vannak a postai dolgozók a kormány embertelen döntése miatt

Karácsony előtt.

A Magyar Posta október 28-ai közleménye alapján 300 fős csoportos leépítést hajt végre, amely egy átalakítási projekt része, a logisztika, a kézbesítés, a levél- és csomagfelvétel, valamint a levélfeldolgozás területén, amelytől azt várják, hogy az irányítás-szolgáltatásban javul a működés hatékonysága.

Aki követi a Magyar Posta létszámadatait, az láthatja, hogy évről-évre csökkenő

– mondta a Postás Szakszervezet elnöke, Tóth Zsuzsanna a tervezett elbocsátással kapcsolatban.

Az Opten adatai szerint míg 2017-ben még jócskán több mint 32 ezer embert foglalkoztatott a posta, addig mostanra már csak bő 26 ezer alkalmazott van. Ha pedig kevesebb a munkavállaló, akkor kevesebb vezetőre van szükség, illetve háttér- és kiszolgáló személyzetből is kevesebb kell – innen nézve érthető a racionalizálás.

Nyár óta feladatokat csoportosítottak át, párhuzamos feladatokat, átfedéseket szüntettek meg, hogy a tevékenység igazodjon a létszámhoz.

A posta azt is bejelentette október végén, hogy 210 településen összesen 366 postahivatalt fog ideiglenesen bezárni – azon a 101 településen, ahol több posta is van, a bezárt helyett a másik egységbe kell majd menni. Azon a 109 településen pedig, ahol az egyetlen postát zárják be, mobilpostát fognak működtetni. A bezárásokat az energiafelhasználás csökkentése érdekében rendelték el.

Az érintett mintegy 740 dolgozó állása a tervek szerint megmarad, de máshova irányítják át őket, cégen belül. Tóth Zsuzsanna szerint a nagyobb településeken kevesebb áldozatot jelenthet az érintett dolgozóknak az átirányítás – feltételezhetően a kisebb postáról átkerülhetnek a nagyobb postára.
A kistelepüléseken dolgozóknak viszont valószínűleg

utazniuk kell majd

egy másik településre, ami kényelmetlenséget jelenthet.

Feltéve, hogy egyáltalán van megfelelő tömegközlekedés ahhoz, hogy munkaidőre átérjen a dolgozó a kijelölt új munkahelyére, illetve onnan haza tudjon jutni, amikor végzett.

Az is kérdéses, hogy milyen pozíciót, milyen munkát ajánlanak fel majd az átirányított dolgozóknak, hogy mi lesz például a kisposta eddigi vezetőjéből. Vezető, kiszolgáló az ablaknál, vagy kézbesítő? És legalább ennyire nem mindegy az sem, hogy mennyi fizetésért kell dolgoznia.

A szakszervezet azt szeretné elérni, hogy a munkahelyek biztonsága, és a dolgozók eddigi jövedelme is megmaradjon. Ez amúgy teljesen reális elvárás, hiszen a Munka Törvénykönyve (MT) szerint ilyenkor az ellátott munkakörre előírt, de legalább a munkaszerződése szerinti alapbérre jogosult a dolgozó.

(via 24.hu)

 

Valódi Hírek