Trump felsült: A republikánusoknak nem jött össze a hatalmas előretörés

Ez nem sikerült.

Az Amerikai Egyesül Államokban két évente tartanak választásokat, idén a félidős választásokon 35 szenátorról és a Képviselőház egészéről döntenek az amerikaiválasztók.

A félidős választások általában nem a regnáló elnök pártjának a terepe, rendre az ellenzék szokott nagy nyereséget szerezni. Idén tovább rontotta a Demokrata Párt esélyeit a válság miatt kialakuló hatalmas infláció, és mag Joe Biden elnök sem számít népszerűnek.

A Republikánus Pártnak azonban nem jött össze a hatalmas előnyszerzés, hiába jósolták ezt az elemzők. Ez azért is lehet, mert az előválasztást megnyerő, Donald Trump által támogatott jelöltek nem szerepelnek olyan jól, mint azt várták.

Jelen állás szerint a demokratáknak 48, a republikánusoknak 47 szenátori helye van, még 5 államban nem dőlt el a verseny. A demokraták azonban átfordították Pennsylvania államot, amit eddig republikánus szenátor képviselt, ez hatalmas löketet adhat nekik.

Az 5 államból egyben biztosan republikánus jelölt nyeri a szenátor-választást, négy állam azonban ingaállamnak tekinthető, itt az összes szavazat megszámolásáig nehéz lehet majd megmondani, ki nyert.

A Szenátus összetétele valószínűleg marad 50-50 a két párt között, ez azt jelentené, hogy a demokraták megtartják a Szenátust, hiszen egyenlőség esetében az alelnök szavazata dönt, aki jelenleg értelemszerűen a demokrata Kamala Harris.

A Képviselőház várhatóan republikánus többségbe kerül majd, ahogy ez várható volt, de sokkal kisebb többségre számíthat most már a jobboldali párt. Itt még 79 képviselő személye kérdéses, az ingaállamokat eddig nagy arányban sikerült a demokratáknak elhozniuk.

Lehet olyan állam, ahol ma még nem is derül ki a nyertes személye, így a pontos végereményre napokat kell még várni, de az elkönyvelhető, hogy a Republikánus Párt alulteljesített az idei félidős választásokon.

 

Valódi Hírek