Most érkezett: Meghátrált Orbánéktól a Reklámszövetség

Nem mernek vizsgálatot indítani.

Először úgy indokolta a Reklámszövetség, hogy miért nem indít vizsgálatot az Orbán-kormány nemzeti konzultációt népszerűsítő bombás plakátjai miatt, mert „ezek poltikai hirdetések”, majd a társadalmi célúként feladott hirdetésekről is megállapították, hogy azok valójában politikaiak, így nem tud mit tenni az ügyben, egyébként pedig mindegy is, mert a Reklámetikai Kódex a kormányra úgysem vonatkozik.

Korábban a Demokratikus Koalíció rémhírterjesztés és közveszéllyel fenyegetés miatt tett feljelentést a bombás plakátokkal kapcsolatban, a Momentum pedig a Magyar Reklámszövetséghez fordult az ügyben, mint kiderült: sikertelenül.

Gelencsér Ferenc momentumos politikus először október 17-én nyújtott be panaszt a Facebookon politikai hirdetésként megjelenő reklámok miatt. A Reklámszövetség akkor azzal az indokkal utasította el, hogy politikai reklámot nem is vizsgálhatnak a Reklámetikai Kódex szerint. Mindeközben viszont a kormány elkezdte társadalmi célú hirdetésként megjeleníteni a bombás reklámokat, és ilyen típusú reklámot pedig már egészen nyugodtan vizsgálhatna a Reklámszövetség.

Azonban azt közölték, a szövetség „fenntartja korábbi véleményét”, hogy a bombás hirdetések „egyértelműen politikai” reklámok, „mivel a kormány népszerűsítését szolgáló ill. a politikai programjának támogatására ösztönző reklám, így a Reklámetikai Kódex hatálya arra nem terjed ki”.

A Momentum elnökének küldött november 7-i válaszában Fülöp Szilvia, a Reklámszövetség főtitkára azt írta: attól, hogy a kormány társadalmi célú hirdetésnek állítja be a bombás reklámot, az még politikai hirdetés, így nem tudnak vele mit csinálni.

„A Kódex alkalmazásában nem tekinthető olyan társadalmi célú reklámnak sem a politikai reklám, amelyet a Kódex szabályozna”.

Amennyiben indítanának is reklámetikai eljárást, és el is ítélnék a bombás hirdetéseket, a kormány azt nyugodtan figyelmen kívül hagyhatná, mert a Reklámszövetség állásfoglalásának

nincs jogi következménye,

és csak azokra vonatkozik, akik önként alávetik magukat az etikai kódexnek.

A kormány pedig végrehajtó hatalmi szervként működik, így kibújhat a vizsgálat alól.

(hvg.hu)

Kapcsolódó:

FRISS: Feljelentést tesznek a DK-s polgármesterek a gusztustalan bombás plakátok miatt (+videó)

 

Valódi Hírek