Megbüntették a Takarékbankot, mert nem megfelelően lépett fel a terrorizmus ellen

Sok millió forintra.

Hiányosságokat tárt fel a Magyar Nemzeti Bank vizsgálata a Takarékbank pénzmosás- és terrorimusfinanszírozás-megelőzési tevékenységében, ezért

42 millió forintos

bírságot szabott ki. Az MNB közleménye szerint a célvizsgálatot hivatalból folytatták, 2018. július 1-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakban vizsgálták a bank tevékenységét.

A legsúlyosabb hiányosságokat a hitelintézet szűrőrendszerének működtetésében azonosította, a bank nem minden esetben alkalmazta ezeket a szűrőket, a riasztásokat pedig nem dolgozta fel határidőn belül.

A szűrőrendszerre vonatkozó belső eljárásrendben is hiányosságokat tapasztaltak, az nem felelt meg a jogszabályban előírt tartalmi követelményeknek. Azt is megállapították, hogy a bank több, pénzmosásgyanús tranzakció esetében is elmulasztotta a bejelentési és ismételt bejelentési kötelezettségét az illetékes hatóság felé.

Az MNB közleményében külön kifejtette, hogy a pénzmosás esetén a bejelentési kötelezettség haladéktalansága nem teljesül, vagy elmarad az ismételt bejelentés, netán a szolgáltató egyáltalán nem tesz bejelentést, akkor a hatóság nem értesül megfelelő időben a pénzmosás- vagy terrorfinanszírozás-gyanús tranzakciókról, ez pedig veszélyezteti a hatékony fellépést.

(via 444.hu)

Valódi Hírek